L'andorrà Josep Casadevall, exvicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans
L'andorrà Josep Casadevall, exvicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans

L'exvicepresident del TEDH sobre el judici del procés: "Estrasburg se l'hauria de mirar"

TV3 ha entrevistat Josep Casadevall, que va ser vicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans

David MelgarejoActualitzat

Quan les defenses posen les esperances en el Tribunal d'Estrasburg, la seva és una de les veus a escoltar. L'andorrà Josep Casadevall ha estat vicepresident del Tribunal de Drets Humans. Un càrrec que ara fa que es miri el judici del procés amb prudència i serenor; però sense deixar de dir el que pensa. Per exemple, sobre el Constitucional.

"El Tribunal Constitucional espanyol és un recurs efectiu. Però també entenc que pugui decebre les expectatives dels presos que esperen la resolució dels seus recursos d'empara per anar a Europa."

Què han de fer els seus advocats?

"Que facin funcionar les neurones i la imaginació. Potser és hora. Potser han d'anar-hi i explicar què està passant, com estan les coses, quina és la situació, que hi ha gent tancada des de fa X temps, que no es resolen els recursos... I veure què pot donar això."

De Casadevall també ens interessa la seva visió sobre com s'ha fet la instrucció al Suprem.

"S'ha de tenir en compte que aquest cas té un fons i una connotació política d'una importància vital. Fins i tot hi ha moments en què els elements jurídics o jurisdiccionals, que són els que haurien d'imperar en una situació com la que vivim, queden en un segon aspecte, perquè s'hi interposen els elements polítics."

 

 

 

Tribunal d'Estrasburg

Ara dirigim la mirada cap al tribunal d'Estrasburg i posem la lupa en la seva guia: el Conveni de Drets Humans. Segons les defenses, el que ha fet el Suprem fins ara vulnera alguns dels seus articles:

Parlen de detencions massa llargues, per la presó preventiva (article 5); de vulneració del dret al respecte de la vida privada i familiar (article 8); de la llibertat de pensament i la d'expressió (articles 9 i 10); de vulneració del dret a la representació política per la negativa a investir determinats presidents de la Generalitat. (Article 3, Protocol 1); o de la impossibilitat de tenir un judici amb garanties, amb noms com els dels jutges Manuel Marchena o Pablo Llarena i sospites pel mig.

El camí fins a Estrasburg pot ser llarg... però, segons Casadevall, no pas inútil:

"Jo el que li diré és que hi ha matèria per analitzar, hi ha tema perquè el Tribunal d'Estrasburg se'l miri."

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut