Madrid

L'extresorer i senador del PP Luis Bárcenas hauria cobrat 1,3 milions d'euros en suborns de la trama corrupta del "cas Gürtel"

El jutge situa l'extresorer i senador del PP Luis Bárcenas al centre de la trama corrupta investigada en el "cas Gürtel". Segons el sumari, Bárcenas hauria cobrat "sense dubtes" més d'1,3 milions d'euros en suborns d'empreses vinculades a Francisco Correa a canvi d'aconseguir-los contractes. A més, segons el jutge instructor, la Comunitat de Madrid hauria fet adjudicacions irregulars a empreses de la trama i, al País Valencià, "El Bigotes" hauria gastat milers d'euros en regals a dirigents del govern de Francisco Camps a canvi d'aconseguir contractes. Són algunes de les dades que conté el sumari, que es va coneixent de mica en mica després que problemes informàtics han retardat l'accés de molts advocats al document, de 50.000 folis.

Actualitzat
Es comencen a saber les primeres dades del sumari del "cas Gürtel", que apunta cap a l'extresorer i senador del PP Luis Bárcenas. Segons el sumari, instruït pel jutge Manuel Pedreira, Bárcenas hauria cobrat més d'1,3 milions d'euros en suborns de la trama corrupta investigada en aquest cas i, en cinc anys, hauria multiplicat per quatre el seu patrimoni. A diferència d'altres imputats, a Bárcenas encara no l'han suspès de militància i el PP es fa càrrec de les despeses del seu advocat.

Al document, que ocupa 50.000 folis, s'indica que un agent de la policia afirma "sense dubtes" que les sigles L. B. que figuren reiteradament a la comptabilitat irregular de la trama corrupta responen a Luis Bárcenas i, per tant, segons el policia, és segur que l'extresorer del PP hauria cobrat suborns de la trama. Un altre policia indica, segons el sumari, que Bárcenas tenia una enorme capacitat d'influència en les persones encarregades de realitzar els contractes en el PP.

En la seva declaració, Francisco Correa, el suposat cap de la trama, situa com a responsables de la seva contractació Francisco Álvarez-Cascos, Javier Arenas i el mateix Bárcenas, i declara haver-li lliurat en nombroses ocasions importants quantitats en metàl·lic.

El sumari, que es va coneixent a mesura que passen les hores, també inclou un informe policial que considera provat que hi ha hagut finançament irregular del PP al País Valencià, que càrrecs populars han rebut regals de luxe de les empreses de la trama i que la Comunitat de Madrid  hauria vulnerat normes en l'adjudicació de contractes a empreses vinculades a Francisco Correa.

Problemes i lentitud per accedir al sumari


A dos quarts de deu del matí les parts implicades han obtingut les claus del sumari del "cas Gürtel", però la majoria d'advocats i procuradors han tingut problemes informàtics per accedir al document i alguns no han pogut consultar-lo fins a les 12 del migdia tocades. Alguns dels advocats s'han queixat tot just rebre la contrasenya que el servidor es bloquejava. Per intentar resoldre els problemes, el representant dels procuradors ha anat a buscar una altra contrasenya al Tribunal Superior de Justícia (TSJM), des d'on ha explicat a la sortida que la primera contrasenya els resultava confusa. Passades les 12 del migdia s'han resolt els problemes per accedir al sumari del "cas Gürtel", tot i que les descàrregues del document, de 50.000 folis, es feia amb lentitud. Aquestes no són les úniques dificultats que hi ha hagut, ja que alguns dels advocats, que havien pogut accedir abans al document han explicat que el consulten amb dificultats perquè la informació està sense indexar.

El secret de sumari es va aixecar dilluns

Les parts havien de conèixer aquest dimarts els detalls del sumari després que el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Antonio Pedreira, va aixecar dilluns el secret de sumari del "cas Gürtel",  una trama de suposada corrupció vinculada suposadament a càrrecs del PP. El magistrat, però, no ha deixat accedir al contingut fins al matí.

Fins ara s'ha sabut que hi ha implicades en aquest cas unes 70 persones, vint de les quals són càrrecs del PP, com ara: diputats autonòmics, exalcaldes i principalment el senador i extresorer del PP Luis Bárcenas.

85 milions de fiança per a Correa

Dilluns es va saber que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha imposat una fiança de 85 milions al suposat cervell del "cas Gürtel", Francisco Correa, en concepte de responsabilitat civil i com a garantia de pagament davant d'una possible condemna pels seus delictes fiscals. En total, les fiances demanades als principals acusats sumen més de 200 milions d'euros.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut