L'extrema dreta aviva la teoria de la conspiració i demana a Trump que no cedeixi

Fa dies, un manifest d'experts alertava del creixement de l'extremisme ultra i el terrorisme domèstic als Estats Units durant les eleccions presidencials

Quique Badia MasoniActualitzat

Ho insinuaven alguns col·laboradors del president Donald Trump fa dies i ho va manifestar sense embuts l'equip de campanya del candidat republicà en una nota de premsa. Alguns mitjans ho van anticipar abans i tot. Finalment, Trump ha assegurat en una compareixença de premsa que no està disposat a esperar que acabi el recompte del vot anticipat per proclamar-se guanyador.

Mentre encara es comptaven sufragis, l'encara president dels EUA ha apuntat a Twitter l'existència d'una conspiració per robar-li la victòria electoral. "La nit passada liderava el recompte", sostenia Trump, "però després, un a un, [els estats on liderava] han començat a desaparèixer màgicament mentre es comptaven vots abocats".

 

Aquesta afirmació ha trobat ressò en un bon ventall de canals i líders d'opinió de l'extrema dreta nord-americana, que han aportat tot tipus de suposades proves del que consideren un "frau", defensant, en alguns casos, la tesi antisemita que els jueus estarien darrera d'aquest "robatori".

"Virginia era per a Trump, ells s'han negat a donar-li a Trump, els blancs han votat per Trump. Com coi li han donat a Biden? Això és bruixeria jueva", escrivien al canal de la Unió Mundial Blanca de Nacionalsocialistes, seguit per unes 4.000 persones.

El comentarista polític Vincent James, impulsor del canal ultraconservador The Red Elephants, amb una audiència de centenars de milers, cridava Donald Trump a no concedir la derrota al candidat demòcrata Joe Biden. Ho ha fet a Telegram, on compta amb més de 16.000 seguidors, després de persistir a assenyalar suposades proves de frau electoral.

Aquestes proclames insistint en la comissió d'irregularitats en les presidencials les han secundat també figures com l'opinador liberalconservador Mark Levin, amb 2,6 milions de seguidors a Twitter.

 

Preocupació dels experts

Dies abans de la cita electoral transcendia una carta oberta signada per diversos experts que alertaven del "ràpid creixement" de l'extremisme ultradretà i el terrorisme domèstic als EUA en el context de les presidencials.

Disset especialistes escrivien a The Independent que es corria el risc que "mètodes antidemocràtics es normalitzessin per perseguir agendes de dreta radical encara més fosques".

Un dels sotasignats de la carta és Alexander Reid, professor de la Universitat Estatal de Portland i investigador del Centre per l'Anàlisi de la Dreta Radical.

En declaracions al 324.cat, Reid recorda que Trump i el seu equip han insistit durant dies a sostenir la teoria del frau mitjançant el vot anticipat per correu.

"Ha estat dient que els demòcrates intentaran robar-li les eleccions mitjançant el vot anticipat per correu i que no es pot deixar que això passi", diu Alexander Reid. Segons l'investigador, el candidat republicà s'escuda en la tardança a comptabilitzar una modalitat de sufragi que ha trencat tots els rècords de participació previs.

En el transcurs de la campanya electoral, Reid ha estat difonent via Twitter els incidents provocats per seguidors de l'encara president. Temptatives de tirotejos, assalts a persones que demanaven el vot per Biden i membres de milícies armats i en actitud intimidatòria en estacions de vot.

"És molt preocupant veure un candidat presidencial arengant una base violenta i que es nega a acceptar el procediment electoral oficial, promovent teories de la conspiració i de frau entre els seus seguidors", opina l'acadèmic.

Tots aquests elements combinats, considera Alexander Reid, poden crear les bases per un poder extragovernamental sobre el qual Trump provarà de mantenir el seu control si finalment es confirma la seva derrota.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Extrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut