Suècia/Bielorrússia

L'expulsió dels diplomàtics puja de to la crisi diplomàtica entre Suècia i Bielorússia

Puja de to la crisi diplomàtica entre Suècia i Bielorússia, considerada l'última dictadura d'Europa. Minsk ha expulsat tot el cos diplomàtic suec. El detonant va ser una singular acció de protesta. Una avioneta va bombardejar territori bielorús amb un miler d'óssos de peluix que portaven missatges a favor dels drets humans i la democràcia.

RedaccióActualitzat
Puja de to la crisi diplomàtica entre Suècia i Bielorússia. El govern de Minsk ha expulsat tot el cos diplomàtic suec per una singular acció de protesta. I és què una avioneta va bombardejar territori bielorús amb un miler d'óssos de peluix que portaven missatges a favor dels drets humans i la democràcia.

Una avioneta carregada amb aquests centenars d'óssos de peluix va sortir fa cosa d'un mes de Suècia amb destinació a Bielorússia, amb una missió ben curiosa per acomplir. Va ser la idea desenraonada d'un grup de publicistes suecs per denunciar la falta de llibertat d'expressió a l'antiga república soviètica.

El seu pla era bombardejar amb ossets de peluix el petit poble d'Ivianiec, a 70 km de Minsk. El delicte per a les autoritats bielorusses consisteix que els ossets portaven missatges a favor dels drets humans.

Sabien que si se'n sortien rebrien una gran publicitat. Però el que no sospitaven és que generarien un greu conflicte bilateral que ha desembocat en l'expulsió mútua de diplomàtics a Suècia i Bielorússia.

I també una crisi política al règim dictatorial del president Aleksandr Lukaixenko, que ha destituït els caps militars de defensa aèria i fronteres pel ridícul a l'escena internacional. Lukaixenko ha advertit que "vull dir amb franquesa a tots els interessats i els presents: senyors, ja som adults; els culpables hauran de responsabilitzar-se."

Per la seva banda, el propietari de Studio Total, Tomas Mazzetri, ha dit que "un dictador pot ser temut i pot ser odiat, però, quan la gent comença a riure's d'ell, els seus dies estan comptats. Això era un dels objectius."

Però la campanya, en realitat, no ha estat un invent dels publicistes suecs. Col·lectius artístics i organitzacions d'activistes bielorussos feia temps que utilitzaven els óssos com a portadors dels seus missatges per evitar ser detinguts, en un país on la protesta pública no és un dret reconegut

Anar al contingut