Renzi, en el moment d'anunciar la seva dimissió com a líder del Partit Demòcrata
Renzi, en el moment d'anunciar la seva dimissió com a líder del Partit Demòcrata
Roma

Matteo Renzi anuncia la seva dimissió després de la derrota electoral

L'exprimer ministre italià deixa el lideratge del Partit Democràtic, que va caure per sota del 20% dels vots en els comicis d'aquest diumenge

RedaccióActualitzat

Primera víctima a les eleccions italianes. L'exprimer ministre Matteo Renzi ha anunciat la seva dimissió. El candidat del Partit Democràtic (PD) ha estat el gran perdedor dels comicis després que la seva formació ha caigut fins al 19% dels vots. L'exprimer ministre italià ha dit que no s'esperava tenir "una derrota tan clara" i ha admès que és lògic que el PD "obri una nova pàgina".

 

"És obvi que després d'aquest resultat jo deixi la direcció del partit"

 

Renzi ha fet autocrítica i ha reconegut que el PD ha comès errors, com fer una "mala campanya electoral", en la qual no ha sabut transmetre il·lusió ni reconquerir els votants descontents. Pel que fa a les aliances postelectorals, l'exprimer ministre ha descartat cap pacte amb "els extremismes", en referència al Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord.

A les eleccions europees del 2014, el PD va obtenir el 40% sota el lideratge de Renzi. Quatre anys després, el partit ha baixat més de 20 punts, un fracàs del que va ser primer ministre, de 43 anys. El setmanari "L'Espresso" deia fa poc que Matteo Renzi "s'havia convertit en uns mesos en el líder polític menys estimat d'Itàlia".

Les eleccions les ha guanyat el moviment antisistema Cinc Estrelles, de Luigi Di Maio, però és la coalició de dretes de la Força Itàlia de Berlusconi -inhabilitat- i la Lliga Nord de Matteo Salvini, la que ha sumat més vots per governar. No té majoria, però Salvini ja ha dit que tenen "el dret i el deure de governar Itàlia."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut