Teheran

L'expresident iranià Khatami denuncia la il·legalitat del judici als opositors iranians detinguts al juny

L'expresident iranià Khatami ha declarat que el procés per jutjar un centenar de persones detingudes durant les manifestacions del juny és en realitat una "posada en escena". Khatami ha dit, referint-se a les detencions, que "el que ha passat és contrari a la Constitució, contrari a la llei i contrari als drets dels ciutadans". A més, considera que no s'han respectat les condicions d'un veritable procés públic: "Les persones jutjades i els seus advocats no eren conscients ni de la data del judici ni del contingut del dossier".

Actualitzat
Les declaracions de Khatami arriben l'endemà que el Tribunal Revolucionari Iranià comenci a jutjar els detinguts durant les manifestacions del juny. Acusats d'atemptar contra l'ordre públic, de possessió d'armes i de passar imatges a mitjans estrangers, els detinguts s'enfronten a penes de cinc anys de presó. En cas de ser declarats "mohareb", és a dir, "enemics de Déu", la condemna seria la pena de mort. Membres de l'oposició han acusat el règim d'haver obtingut declaracions dels imputats mitjançant l'aplicació de tortures.

Només uns pocs mitjans iranians, tots relacionats amb el govern, han tingut accés al judici. S'ha prohibit accedir a la sala als mitjans estrangers. La premsa conservadora de l'Iran ha aprofitat el judici per criticar els opositors que són jutjats: "El judici ha posat en evidència l'acte de traició de Khatami i de Moussavi", ha publicat el diari conservador "Kayan".

El règim iranià va començar ahir dissabte el procés pel qual es jutjaran més de 150 persones detingudes durant les manifestacions del juny. Fins a dia d'avui, un mes i mig després de les controvertides eleccions del 12 de juny, segueixen les protestes. El candidat moderat Moussavi i el reformador Mehdi Karoubi rebutgen els resultats electorals, que consideren un frau. Per la seva banda, el règim conservador iranià continua defensant la implicació de les potències occidentals en els esdeveniments de les darreres setmanes. Aquest dia 5, el president reelecte, Mahmud Ahmadinejad, jurarà el càrrec.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut