Cas Villarejo: citen com a investigat l'expresident del BBVA Francisco González
Francisco González, investigat pel jutge del cas Villarejo (EFE/Fernando Villar)

L'expresident del BBVA Francisco González, investigat per suborn en l'afer Villarejo

El jutge del cas de l'excomissari ha citat a declarar el banquer per dilluns que ve

RedaccióActualitzat

L'expresident del BBVA Francisco González haurà de declarar dilluns com a investigat pels suposats delictes de suborn i revelació de secrets. El jutge del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, l'ha imputat 24 hores després de la petició de la Fiscalia Anticorrupció on feia constar que la investigació acredita que el banc va contractar i va fer uns pagaments presumptament il·lícits a l'empresa Cenyt, que era de l'excomissari Villarejo quan era policia en actiu.

També diu que aquests pagaments van afectar diverses àrees i executius de l'entitat durant un període ampli de temps. I que aquests contractes es van fer per desenvolupar serveis d'intel·ligència o d'investigació de naturalesa patrimonial que eren il·lícits.

Quan el jutge va imputar l'entitat pels delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets i corrupció als negocis, el va citar per al 24 de setembre, una data que després es va posposar al 10 d'octubre. Finalment, segons fonts jurídiques, serà dilluns quan, previsiblement, comparegui un representant legal del banc.

García-Castellón sospita que la cúpula del BBVA va consentir la contractació de l'excomissari per a feines d'informació i espionatge, davant del "benefici personal i empresarial" que li podia reportar.

L'excomissari Villarejo, al centre de moltes investigacions per corrupció

Amb la imputació a González, el jutge vol determinar si el banc va posar en marxa mesures per evitar el delicte o si, en canvi, "l'absència de mecanismes de control" i "la tolerància amb pràctiques contràries a la bona fe empresarial" van ser "mitjans que el banc va aprofitar per facilitar la contractació" de Villarejo.

La investigació vol aclarir ara si el BBVA va contribuir a mantenir les relacions amb l'excomissari en benefici propi o si la presumpta corrupció d'algun dels seus directius "es podria considerar com a perjudicial per a la societat".

A partir d'ara, el jutge decidirà si inclou l'expresident del banc entre els exdirectius investigats en la peça del cas de les contractacions per valor de diversos milions de l'entitat a Cenyt, l'empresa de Villarejo que hauria espiat suposadament unes 15.000 trucades telefòniques de polítics, periodistes, banquers i empresaris.

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoBancaJudicialCorrupció
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut