L'explosió d'Alcanar des de dins: el relat dels mossos i els bombers ferits el 17A

L'explosió d'Alcanar des de dins: el relat dels mossos i els bombers ferits el 17A

La majoria han explicat que tenen seqüeles a l'oïda, amb acúfens i pèrdua auditiva, a més d'haver patit estrès posttraumàtic i atacs d'ansietat

Redacció/AgènciesActualitzat

La nit del 16 d'agost del 2017 hi va haver una explosió en una casa d'Alcanar. Els serveis d'emergència i agents dels Mossos d'Esquadra es van personar al lloc dels fets. El que presumiblement podia ser una explosió de gas en una casa va acabar sent l'explosió al laboratori d'explosius més gran d'Europa d'una cèl·lula jihadista, l'inici d'un malson.

Quan bombers i mossos ja duien hores treballant fent tasques de desenrunament i anàlisi del que podria haver passat, a les cinc de la tarda del 17 d'agost hi va haver la segona explosió, que va causar 29 ferits. 

L'inici de la segona setmana de judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils s'ha centrat en els testimonis de mossos i bombers que eren a la casa d'Alcanar. Els mossos que han declarat, de seguretat ciutadana, informació, investigació o policia científica, han recordat els moments de tensió i d'angoixa que van viure i les lesions que han patit.

Han explicat que la tarda del 17 d'agost, poc després d'arribar, i quan l'excavadora portava dues o tres palades, es va produir una gran explosió que els va deixar a tots atordits. Els mossos eren a la casa d'Alcanar fent tasques de desenrunament i de recollida d'objectes a conseqüència de l'explosió de la nit anterior. 

Els primers mossos que es van presentar a la casa d'Alcanar després de l'explosió de la nit del dia 16 han manifestat que, quan van arribar, desconeixien que aquesta pogués tenir un origen terrorista.

La segona explosió va tenir lloc quan Younes Abouyaaqoub cometia sobre la mateixa hora l'atropellament múltiple amb una furgoneta a la Rambla de Barcelona.

'17A: lliçons apreses?', de Montserrat Besses
Tasques de desenrunament després de les explosions a la casa d'Alcanar



Seqüeles 

La majoria han explicat que tenen seqüeles a l'oïda, amb acúfens i pèrdua auditiva, a més d'haver patit estrès posttraumàtic i atacs d'ansietat. El mosso ferit més greu té reconeguda la invalidesa total permanent.

"Vaig sortir corrent, em vaig trobar un bomber i el meu cap i després vaig perdre el coneixement, per la qual cosa em van traslladar en helicòpter a l'hospital de Tarragona", ha manifestat.

Tot i haver estat reconeguts com a víctimes del terrorisme, alguns encara no han cobrat totes les indemnitzacions per les lesions patides. A més, diversos dels agents ferits no han estat ni reconeguts com a víctimes del terrorisme per part del Ministeri de l'Interior.

Un dels bombers que ha declarat ha explicat que les seqüeles a l'oïda li han impedit formar part del grup subaquàtic del cos, ja que la immersió podria ser perillosa per a la seva salut. L'altre bomber que ha declarat va patir lesions importants en una mà i ha estat declarat incapacitat total.

Un dels dos bombers ha comentat que quan ell es va incorporar al lloc per ajudar els Mossos d'Esquadra la tarda del dia 17 hi havia encara molta confusió i s'estudiava la possibilitat que el succés de la nit anterior hagués estat a causa d'una explosió de gas.

Un dels mossos ha explicat que l'estrès posttraumàtic també va afectar el seu fill de 10 anys, que es trobava fora de Catalunya, i que han hagut de fer teràpia plegats.

En una altra declaració, un agent ha dit que amb els companys eviten passar davant de la urbanització per la inquietud que els genera.  

Un altre dels mossos que ha declarat ha explicat que ell va ser l'encarregat de comptar i carregar en un camió les bombones de gas butà que hi havia en aquell laboratori d'explosius de la cèl·lula jihadista de Ripoll, el més gran descobert mai a Europa. En total va trobar 94 bombones plenes i 7 de buides.

 


Restes humanes i documentació

Els agents encarregats de la investigació han relatat que entre la runa de la casa d'Alcanar es van trobar restes humanes.

Segons la Fiscalia, a conseqüència de l'explosió, van morir l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, al voltant del qual suposadament es va formar la cèl·lula jihadista, i un altre presumpte terrorista i va quedar ferit l'acusat Mohamed Houli.

Els mossos han explicat també que van trobar entre les restes de la casa d'Alcanar diversa documentació, com els permisos de conduir d'Abdelbaki es-Satty i de Mohamed Houli i un contracte de treball de Younes Abouyaaqoub, entre altres documents d'altres membres de la cèl·lula, cinc dels quals van ser abatuts per mossos en el seu atac a Cambrils.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsMossos d'EsquadraBombersTerrorismeJihadisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut