La casa d'Alcanar després de la primera explosió, amb les bombones de butà ben visibles (EFE)
La casa d'Alcanar després de la primera explosió (EFE)

L'explosió d'Alcanar, 5 anys després: "Quan hi passem se'ns posa la pell de gallina"

La policia local de la Ràpita reivindica el seu paper en l'emergència per l'explosió de la casa dels jihadistes a Alcanar

Aquest dimarts fa 5 anys de la tràgica explosió d'Alcanar, al Montsià. El que en un primer moment semblava un laboratori de drogues, va resultar ser una fàbrica d'explosius. Així, en ruïnes, va quedar la casa okupada de la urbanització Montecarlo, on un grup de joves de Ripoll dirigits per Abdelbaki es-Satty planejava atemptar en edificis icònics com el Camp Nou, la Sagrada Família o la torre Eiffel.

Dues fortes detonacions accidentals --de nit-- dels explosius que estaven fabricant van frustrar el pla original dels terroristes. Però van precipitar els atemptats del 17 d'agost, l'endemà, a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils.

Agents Tedax dels Mossos d'Esquadra van explicar en el judici del 17A que van trobar entre la runa 4 cinturons d'explosius, 17 granades amb metxes i detonadors per ser activats a distància. I calculaven, pel material analitzat, que hi havia entre 200 i 500 quilos de TATP, l'explosiu conegut com "la mare de Satanàs".

Els primers policies locals que es van presentar a la casa d'Alcanar després de l'explosió de la nit del dia 16 no sabien que podia tenir un origen terrorista. De fet, la notícia es va explicar l'endemà com una explosió que podia estar relacionada amb drogues. Encara continuen en actiu, i cinc anys més tard reivindiquen que se'ls reconegui la feina.

"Cada vegada que passem per aquella zona se'ns posa la pell de gallina", explica un dels agents a TV3:

"Si tornés a passar, tornaríem a fer el mateix, segur."

La segona explosió va tenir lloc cap a la mateixa hora que Younes Abouyaaqoub cometia l'atropellament múltiple amb una furgoneta a la Rambla de Barcelona. Aleshores es va tancar el cercle i tot es va començar a investigar conjuntament. Eren dues cares d'una mateixa moneda.

Aquest és el testimoni del 4 agents de la policia local de la Ràpita que reivindiquen el seu paper en l'emergència per l'explosió de la casa dels jihadistes a Alcanar:

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut