Ari Vatanen i (al seu costat) la pilot àrab Hend Chaouche demanen que les dones puguin conduir a l'Aràbia Saudita. (Foto: EFE)
Ari Vatanen i (al seu costat) la pilot àrab Hend Chaouche demanen que les dones puguin conduir a l'Aràbia Saudita. (Foto: EFE)
París

L'expilot de ral·lis Ari Vatanen demana davant la Torre Eiffel que les dones puguin conduir a l'Aràbia Saudita

Fa un mes, un grup de dones saudites van sortir al carrer amb els seus cotxes per protestar contra la llei islàmica del seu país que no permet que condueixin. La manifestació va acabar amb la detenció de 8 dones. La policia en va multar 15 més. Aquest dimecres, l'excampió del món de ral·lis i polític finlandès Ari Vatanen ha liderat una concentració davant la Torre Eiffel de París per reclamar que permetin conduir a les dones a l'Aràbia Saudita.

RedaccióActualitzat

L'excampió del món de ral·lis i quàdruple vencedor del Dakar, el finlandès Ari Vatanen, ha encapçalat una protesta davant la Torre Eiffel per demanar que les dones puguin conduir a l'Aràbia Saudita. Vatanen és ara polític. Va ser europarlamentari entre el 1999 i el 2009. Avui ha protagonitzat una petita concentració a l'Esplanada dels Drets Humans de París, sota el lema "Let them drive" (Deixa-les conduir). A l'acte reivindicatiu també hi ha participat Hend Chaouche, l'única dona àrab que és pilot de ral·lis.

El 26 d'octubre, un grup de dones saudites es van manifestar amb els seus vehicles pels carrers de la capital, Riad, desafiant les lleis que ho prohibeixen. Una d'elles va penjar un vídeo a les xarxes socials on se la pot veure amb vel i al volant d'un cotxe per una avinguda de la ciutat.

L'Aràbia Saudita és l'únic lloc del món on les dones no poden portar cotxe. Les activistes de la campanya "Women to drive" se salten la llei conduint en públic. Ja han aconseguit milers de firmes de suport. Aquest país interpreta la llei islàmica de manera molt estricta. Imposa la segregació de sexes als espais públics i les dones no poden conduir ni tampoc viatjar a l'estranger sense la companyia d'un home de la família, entre altres restriccions. De fet, el consideren un dels tres països àrabs que tracta pitjor les dones, juntament a Egipte i l'Iraq.

Anar al contingut