El restaurant és tot un èxit i cal fer les reseves amb setmanes d'antelació (Enoteca Maria)

L'èxit d'un restaurant de Nova York: 12 àvies d'arreu del món cuinant plats tradicionals

Una dotzena d'"àvies" de diferents llocs del món cuinen els seus plats de manera itinerant

RedaccióActualitzat

Cada nit els clients del restaurant Enoteca Maria de Nova York aplaudeixen les cuineres que els han fet el sopar, un cop acabat l'àpat. I és que la satisfacció de menjar cuina tradicional esdevé completa en aquest establiment.

No només s'hi poden degustar les meravelles culinàries de diversos indrets, sinó que els plats estan elaborats directament per "àvies" reals, no professionals, originàries d'arreu del món.

L'exitosa fórmula del local de Staten Island va ser idea d'un nord-americà d'origen italià que amaga, però, una trista història personal al darrere.

L'origen de tot plegat sorgeix a partir d'un sentiment personal de dolor i de pèrdua. El fundador i propietari del restaurant, Joe Scaravella, havia quedat trasbalsat després de perdre, consecutivament, l'àvia, la mare i una germana.

A part de la seva irrecuperable presència, una de les coses que més va trobar a faltar l'home van ser els exquisits plats de cuina italiana que havia degustat tota la seva vida i que, de cop, se li van acabar.

Per molt que buscava, Scaravella no trobava enlloc on poder assaborir tot el que feien les seves familiars, i sobretot, tal com ho feien elles. Llavors se li va acudir la brillant idea: muntar un restaurant on es servissin els clàssics plats tradicionals italians que tant admirava.


Un lloc on menjar "com a casa l'àvia"

Sense cap experiència en el sector, sense cap pla de negoci "ni res de res", l'home, que fins aleshores treballava a l'Autoritat de Transport Metropolità, es va llançar a la piscina i va tirar endavant l'original projecte.

Sabia exactament què volia i va començar la recerca: trobar "nonnas" (àvies en italià) que poguessin preparar àpats autèntics. Per fer-ho, va posar un anunci al diari local italoamericà demanant àvies que poguessin cuinar plats regionals de diferents parts d'Itàlia. La resposta va ser més que positiva:

"Vaig convidar les candidates a casa meva i van aparèixer amb plats de menjar. Aquest va ser realment el bressol de la idea".

A partir d'aquí va obrir les portes l'"Enoteca Maria" (el nom de la seva àvia). El concepte, "imitar l'experiència d'anar a casa de l'àvia a menjar".

El restaurant es va consolidar ràpidament i Scaravella, anys després, acabaria de reblar el clau. Va incorporar a la fórmula una novetat que l'ha acabat de consolidar del tot: convidar àvies de diferents cultures d'arreu del món a la seva cuina per fer-hi, cada setmana, els seus plats clàssics.

Cadascuna d'aquestes dones formen el grup rotatiu de "nonnas itinerants", explica Scaravella, que "ens aporten l'amor per la seva cuina".

"Són centenars d'anys de cultura sortint de la punta dels seus dits".

Les "nonnas of the world" no italianes que s'han afegit al projecte provenen de països tan diversos com el Brasil, l'Argentina, el Perú, Puerto Rico, Itàlia, Alemanya, Grècia, Polònia, Armènia, Sri Lanka, les Filipines, Hong Kong, Taiwan, l'Índia, Egipte o Trinitat i Tobago, entre d'altres.

La fórmula està funcionant tan bé que actualment per anar a sopar al petit restaurant (30 places) cal reservar amb setmanes d'antelació si es vol trobar taula.

Qui no ho aconsegueix, però, sempre tindrà la possibilitat d'accedir a les receptes que les "àvies" deixen escrites en aquest llibre virtual.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsGastronomia
Anar al contingut