La tomba de Francisco Franco, al Valle de los Caídos (ACN)
La tomba de Francisco Franco, al Valle de los Caídos (ACN)
Madrid

L'exhumació de Franco es farà dijous, 24 d'octubre, a 2/4 d'11 del matí

Les despulles del dictador es reinhumaran al cementiri d'El Pardo en "condicions de dignitat, respecte i amb presència de la família"

Actualitzat

Aquest dijous, 24 d'octubre, es procedirà a l'exhumació de les despulles de Francisco Franco del Valle de los Caídos i la posterior reinhumació, segons ha anunciat el govern espanyol.

Les restes del dictador es traslladaran al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio, a Madrid, en un procés que, segons explica La Moncloa en un comunicat, es farà en "condicions de dignitat i respecte, amb la presència de la família".

El comunicat anuncia que el procés s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí.

"Les restes seran traslladades, després de la seva exhumació, al panteó de Mingorrubio, on ja hi ha enterrada la seva vídua, Carmen Polo. Tant l'exhumació com la reinhumació es faran en la intimitat, en presència dels seus pròxims."

En representació de l'Estat, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, assitirà a l'exhumació, trasllat i posterior enterrament del dictador.
 

El Valle de los Caídos, on Franco haurà estat 44 anys enterrat (EFE)


La primera promesa de Pedro Sánchez

Finalment, el govern, en funcions, de Pedro Sánchez, farà realitat una de les seves primeres promeses. La Moncloa manifesta que "es tanca simbòlicament el cercle de la democràcia espanyola."

"El govern ha defensat des del principi del procés que les restes del dictador no podien continuar en un mausoleu públic que exaltés la seva figura, fet expressament prohibit per la llei de Memòria Històrica."

La sentència del Tribunal Suprem va acabar amb els entrebancs que va posar la família Franco per impedir que se'n traslladessin les despulles. El Suprem va avalar "per interès general", exhumar les restes de Francisco Franco per enterrar-les al cementiri d'El Pardo, i no pas a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid, com demanava la família.

Com es farà?

Quaranta-quatre anys després de la mort del dictador, les despulles de Franco abandonaran la basílica del Valle de los Caídos, un monument dedicat als vencedors de la Guerra Civil.

Sembla que l'operació serà fàcil i ràpida. El més delicat és moure la llosa d'una tona i mitja de pes que cobreix la fossa on hi ha el fèretre.

Es podran utilitzar uns corrons per fer-la córrer o també es pot fer ús d'una grua.

 

 

Amb unes cordes s'haurà d'elevar el fèretre per treure'l de la fossa. La llei de seguretat mortuòria obliga a canviar el taüt quan es fa un trasllat a un altre cementiri.

Es desconeix si el trasllat es farà amb cotxe o helicòpter. Uns 62 quilòmetres separen el Valle de los Caídos del cementiri d'El Pardo per carretera, un trajecte de poc menys d'una hora.

Segons el forense que va embalsamar el cos de Franco, Antonio Piga, es preveu que el cadàver momificat es trobi en bon estat,  si bé tenint en compte que els efectes del temps hauran provocat canvis, com l'aprimament i l'enduriment dels teixits.
 

ARXIVAT A:
Francisco Franco
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut