L'exguerriller Gustavo Petro es converteix en el primer president d'esquerres de Colòmbia

Unes 100.000 persones han anat a la cerimònia d'investidura, amb polèmica perquè el rei d'Espanya no s'ha aixecat en un moment simbòlic destacat

Redacció/AgènciesActualitzat

Colòmbia entra en una nova època amb la investidura del primer president d'esquerres des de fa més de dos segles. Gustavo Petro ha estat investit com a president de Colòmbia, que per primer cop fa un gir cap a les polítiques progressistes.

L'economista i exguerriller ha promès un canvi radical de model econòmic i social, en un país marcat per les desigualtats, el narcotràfic i la guerra. L'acte de presa de possessió ha reunit a Bogotà al voltant de 100.000 persones.

Durant la cerimònia, ha destacat la figura de Francia Márquez, la primera vicepresidenta afroamericana. A l'acte hi han assistit almenys nou presidents de l'Amèrica Llatina i diversos mandataris, entre els quals el rei d'Espanya.

Precisament, hi ha hagut polèmica per una qüestió protocol·lària i simbòlica. Felip VI ha estat l'únic que no s'ha posat dret quan el nou president ha pres possessió de l'espasa de Simón Bolívar, pare de la independència de Colòmbia.

Amb aquesta arma se simbolitza el combat contra l'exèrcit espanyol fa més de 200 anys, que va portar a l'alliberament del país. A més, també representa el grup guerriller Movimiento 19 de abril, del qual Petro havia format part

L'espasa de Bolívar, durant la cerimònia d'investidura del president electe a Bogotà
L'espasa de Bolívar, durant la cerimònia d'investidura del president electe a Bogotà (Reuters/Luisa González)

Alguns activistes ho han denunciat a les xarxes i han compartit vídeos del moment, en què es pot comprovar com el monarca espanyol es queda assegut al pas de l'espasa:

 

Lluita contra la fam i la violència

Gustavo Petro, de 62 anys, ha afirmat que la principal prioritat del seu executiu serà la lluita contra la fam i la desigualtat, en un país amb les pitjors dades de creixement de la pobresa de la regió.

Ha dit que els esforços se centraran també acombatre la violència. En el discurs d'investidura, ha demanat a tots els grups armats que encara no han deixat les armes que ho facin.

Milers de persones s'han reunit a Bogotà per assistir a la cerimònia
Milers de persones s'han reunit a Bogotà per assistir a la cerimònia (Reuters/Mariana Greif)

També ha demanat canviar la manera com es lluita contra les drogues i ha recordat el milió de llatinoamericans assassinats els últims 40 anys, i els 70.000 nord-americans que moren cada any per sobredosi.

Colòmbia s'afegeix a altres països de l'Amèrica Llatina que han fet un gir a l'esquerra després de molts anys de governs conservadors, com ara Xile, l'Argentina, el Perú i Bolívia.

 

ARXIVAT A:
PobresaNarcotràficColòmbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut