Donetsk

L'exèrcit ucraïnès recupera el control de l'aeroport de Donetsk, on han mort una quarantena de prorussos

L'exèrcit ucraïnès afirma que "l'enemic ha tingut baixes importants i nosaltres cap"

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Ucraïna ha recuperat el control de l'aeroport de Donetsk, escenari des de dilluns de combats entre les forces ucraïneses i els sublevats que haurien causat la mort d'una quarantena de milicians rebels.

Els combats d'aquest dimarts s'han centrat a l'aeroport, on l'aviació ucraïnesa ha llançat un atac que s'ha estès després a l'estació de tren i altres parts de la ciutat, un bastió rebel al sud-est d'Ucraïna. Aquesta és la primera operació militar contra els insurgents després de les eleccions presidencials. Segons els sublevats, els milicians prorussos han mort quan els ucraïnesos han bombardejat camions que transportaven ferits per la carretera de l'aeroport. 

Des de Kíev, el ministre de l'Interior, Arsén Avàkov, ha afirmat en un comunicat que les forces governamentals ucraïneses tornen a controlar l'aeroport de Donetsk després de bombardejar posicions dels separatistes a la veïna Lugansk. "L'aeroport està totalment sota el nostre control. L'enemic ha tingut baixes importants, nosaltres cap", assegura Avàkov.

Moscou exigeix Kíev que retiri l'exèrcit a Donetsk

Davant l'ofensiva d'Ucraïna a l'est del país, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha exigit que les autoritats ucraïneses retirin l'exèrcit: "L'objectiu número 1 i la prova de solidesa de les autoritats de Kíev, tenint en compte els resultats de les eleccions presidencials, és el cessament immediat de l'ús de l'exèrcit contra la població i el final de qualsevol violència per les parts". El president Putin també ha demanat que s'acabi l'ofensiva militar, durant una conversa telefònica amb el primer ministre italià, Matteo Renzi. Putin diu que "cal començar un diàleg entre el govern ucraïnès i els representants regionals".

Tot plegat quan les autoritats del país han proclamat oficialment la victòria de l'oligarca Petró Poroixenko com a guanyador de les eleccions de diumenge i, per tant, futur president ucraïnès. Des de Kíev, el seu primer ministre, Arseni Iatseniuk, que continuarà en el càrrec, ja ha descartat possibles negociacions bilaterals amb Rússia sense la presència de representants dels Estats Units i de la Unió Europea. "La posició del govern és invariable. En les condicions actuals, les converses no són factibles", ha apuntat Iatseniuk durant una reunió de l'executiu.

Aquest dilluns, Poroixenko va dir que estava disposat a reunir-se amb Vladímir Putin en la primera meitat del mes que ve, després d'assegurar que Kíev no reconeixerà mai l'annexió russa de Crimea. Segons el president electe d'Ucraïna, sense la participació de Moscou "seria impossible aturar la guerra i portar la pau a l'est del país", concretament a Donetsk i Lugansk, on hi ha combats aferrissats entre les forces governamentals ucraïneses i les milícies separatistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut