Banderes ucraïneses onegen a la Casa de Cultura de Derhatxí, a tocar de Khàrkiv
Banderes ucraïneses onegen a la Casa de Cultura de Derhatxí, a tocar de Khàrkiv (Reuters/Ricardo Moraes)

L'exèrcit rus es retira de Khàrkiv, segons Ucraïna

L'alcalde de la ciutat diu que les tropes russes es retiren de les zones que tenien controlades i també dels afores, i aixequen el setge a la segona ciutat d'Ucraïna

RedaccióActualitzat
TEMA:
Ucraïna

El setge de Khàrkiv s'ha acabat, segons asseguren les autoritats d'Ucraïna. Després de setmanes de combats i bombardejos, l'exèrcit rus s'estaria retirant de la ciutat i del seu entorn.

Moscou no ha confirmat aquesta informació, però els periodistes que hi ha sobre el terreny informen que els veïns ja estan tornant a la ciutat, la segona més gran d'Ucraïna. L'alcalde de Khàrkiv ha explicat a la cadena BBC que les tropes russes s'han retirat de les seves posicions al voltant del municipi en direcció a la frontera russa.

L'alcalde de Khàrkiv ha assegurat que ara la ciutat "està en calma" i la gent hi està tornant progressivament. Ha garantit que els ciutadans que hi tornin tindran subministrament d'aigua, gas i electricitat, però ha lamentat que molts edificis han quedat destruïts o malmesos. "Haurem de fer una immensa reconstrucció", ha admès.

Khàrkiv ha resistit el setge de Moscou des del primer dia de guerra. Hi ha més d'un miler d'edificis destruïts perquè l'artilleria i els atacs aeris han sigut incessants, però els carros de combat no han arribat al centre de la ciutat.

Un osset de joguina en una casa bombardejada als afores de Khàrkiv
Un osset de joguina en una casa bombardejada als afores de Khàrkiv (Reuters/Ricardo Moraes)
Una veïna d'una població a tocar de Khàrkiv torna a la seva casa destruïda
Una veïna d'una població a tocar de Khàrkiv torna a casa seva i la troba destruïda (Reuters/Ricardo Moraes)

Si es confirmés la retirada russa, seria una gran victòria per a Ucraïna, com la que ja hi va haver quan Rússia es va retirar dels voltants de Kíiv després de dies de setge.

Fa dies, Ucraïna va iniciar una contraofensiva a la zona, amb atacs petits però molt nombrosos, que va aconseguir fer retrocedir l'exèrcit rus a vint quilòmetres de la ciutat, distància des de la qual el foc d'artilleria perd molta eficàcia.

Soldats ucraïnesos celebren que han pogut prendre el control d'una ciutat pròxima a Khàrkiv
Soldats ucraïnesos celebren que han pogut prendre el control d'una ciutat pròxima a Khàrkiv (Reuters/Ricardo Moraes)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut