Un soldat israelià a punt de fer una fotografia a un grup de nens d'una casa a Palestina
Els fets han passat a la ciutat d'Hebron, que s'ha omplert de càmeres que porten incorporat el reconeixement facial (ONG B'Tselem)

L'exèrcit israelià fa fotos a infants palestins i les usa per al reconeixement facial

Un vídeo cedit per una ONG mostra soldats d'Israel irrompent de matinada en una casa palestina i fotografiant infants un per un

TEMA:
Israel

L'exèrcit d'Israel ha instal·lat a la ciutat d'Hebron, a Cisjordània, càmeres amb software de reconeixement facial. I està entrenant aquesta tecnologia ni més ni menys que amb infants. Un vídeo cedit per l'ONG israeliana B'Tselem mostra l'estratègia d'intimidació de l'exèrcit.

Els fets han passat en territori palestí ocupat per colons israelians. Les imatges mostren soldats de les tropes israelianes que irrompen de matinada en una casa palestina d'Hebron, la ciutat més gran de Cisjordània.

Algunes mares palestines intenten impedir les fotos

Els soldats asseguren que estan intentant identificar els autors d'un llançament de pedres contra un assentament. Els principals sospitosos, asseguren, són una colla d'infants a qui han fet sortir del llit mig adormits.

Els col·loquen en un racó, esporuguits i amb alguns plors, per fer-los les fotografies. Un per un, per tenir-los fitxats. I també els fan una foto conjunta. Una de les mares diu als nens que no s'espantin, que només és rutina. Amb un somriure poc convençut als llavis, segurament per mirar d'aparentar calma davant dels menors, la dona intenta -en anglès- fer desistir els soldats de les seves intencions.

Una altra de les dones presents pregunta als militars si a ells els agradaria que els despertessin de matinada per fotografiar els seus fills. I una tercera mare s'hi oposa amb un "no". Quan el soldat replica que els nens sí que volen que els faci la foto, ella li respon que estan adormits i que els estan atemorint, com mostra el vídeo de B'Tselem:


No és casualitat que això passi a Hebron. És l'única ciutat dels territoris ocupats amb un assentament dins el nucli antic. 800 colons radicals protegits per 650 soldats que obliguen els palestins a viure, tot i ser a casa seva, com si estiguessin en una presó.

Nadav Weiman, subdirector de l'ONG Breaking the Silence, assegura que les càmeres que omplen Hebron --amb el software de reconeixement facial incorporat-- tenen un propòsit clar:

"El que provoca aquesta tecnologia és no haver de pensar en els palestins com a éssers humans. Per a Israel, tots són enemics. Això és exactament el que fa el reconeixement facial: tots els palestins són sospitosos de ser terroristes fins que no demostrin el contrari."

Els militars tenen l'aplicació Blue Wolf instal·lada al mòbil

Aquest episodi està vinculat a l'aplicació de reconeixement facial per identificar palestins. Fins i tot, segons apunta una investigació publicada a principis de mes per The Washington Post, estaria premiant els soldats que facin més fotos per millorar l'aplicació.

L'anomenen Blue Wolf -llop blau- i l'objectiu final és engrossir una base de dades tan àmplia com sigui possible dels residents a Cisjordània. Així, podrien fer identificació i seguiment de sospitosos en temps real.

ARXIVAT A:
Israel Palestina Cisjordània Drets humans
Anar al contingut