L'exèrcit haurà de readmetre una aspirant a controladora aèria exclosa per l'alçada
Acte d'entrega de despatxos a oficials de l'Exèrcit de l'Aire (EFE)

L'exèrcit haurà d'admetre una controladora aèria rebutjada per ser massa baixa

La noia va ser declarada no apta per ocupar una plaça de les forces armades perquè mesurava 155 centímetres, cinc menys dels que s'exigeixen

RedaccióActualitzat

No es pot exigir una talla mínima de 160 centímetres per accedir a una plaça de controlador aeri de les forces armades. És el que ha sentenciat el Tribunal Suprem, considerant que aquesta limitació constitueix una discriminació en l'accés a la funció de tots els ciutadans que vulnera la Constitució i l'Estat Bàsic del Treballador Públic.

El 2015, una aspirant a ocupar una plaça a l'Acadèmia Bàsica de l'Aire va ser exclosa del procés de selecció perquè mesurava 155 centímetres. Li faltaven cinc centímetres per tenir l'alçada mínima que exigia la convocatòria. La sentència reconeix el dret de la noia perquè se la declari apta i obliga que sigui readmesa.


Declarada "no apta" per mesurar 1,55

El procés de selecció al que es va presentar la noia era per entrar a l'Acadèmia Bàsica de l'Aire i ocupar una plaça com a controladora aèria a l'Escala de Suboficials del Cos General de l'Exèrcit de l'Aire. En una de les fases del procés, s'havien de superar proves d'aptitud física, d'anglès i se'ls hi feia un reconeixement mèdic.

L'aspirant va superar totes les proves però va ser declarada no apta en el reconeixement mèdic perquè no arribada a la mesura mínima exigida, 160 centímetres. La talla que s'exigia per ser militar de tropa o marina era de cinc centímetres menys.

En el recurs presentat per la noia s'al·legava que calia una justificació per posar un requisit físic per accedir a una plaça pública i que s'estava vulnerant la Constitució i l'Estatut Bàsic del Treballador Públic. També mantenia que aquesta exigència era innecessària per exercir les funcions i les tasques de controlador aeri.


Es vulnera el principi d'igualtat

El Suprem ha donat la raó a l'aspirant i ha conclòs que "no està justificat" el requisit de mesurar 160 centímetres, que suposa "una diferència de tracte contrària al principi d'igualtat".

En primer lloc, el tribunal manté que en cap fase del procés s'ha argumentat perquè és necessària aquesta alçada mínima. El Suprem afegeix que, en la mateixa ordre que es va aplicar per excloure la noia de la plaça, s'admet que els aspirants mesurin 155 centímetres si ja són militars professionals de tropa i marina. En aquest sentit, la sentència afirma:

"Si es pot ser militar professional amb 155 centímetres i desenvolupar les tasques pròpies de la tropa i de la marina, per les quals no és difícil pensar que la constitució física pot ser especialment important, i aquests mateixos militars poden, amb aquesta talla, exercir l'especialitat de Control Aeri i Sistemes d'Informació i Telecomunicacions, no s'entén per què no poden fer-ho els que aspiren a entrar com a suboficials en aquesta especialitat."

ARXIVAT A:
JudicialExèrcit espanyol
Anar al contingut