L'exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del monestir
Els militars en plena acció a Poblet

L'exèrcit entra a Poblet per desinfectar zones del monestir

Els militars han desinfectat algunes de les residències catalanes de la gent gran més castigades pel coronavirus

RedaccióActualitzat

L'exèrcit espanyol continua desinfectant edificis de diferents punts de l'Estat, especialment residències d'avis, davant la pandèmia del coronavirus. Aquest dijous, diada de Sant Jordi, ha estat el torn del monestir de Poblet. Una trentena de militars de la caserna del Bruc han desinfectat la plaça de davant de l'abadia i els lavabos. Els soldats s'han repartit també a zones interiors com l'hostatgeria i l'escola-restaurant.

Les àrees històriques s'han fumigat amb etanol al 70%, un producte que no fa malbé la pedra. Habitualment es fa amb una dissolució de lleixiu.

El monestir és propietat de l'Estat i, fa uns dies, les autoritats espanyoles es van oferir a la comunitat monàstica per fer la desinfecció. Els monjos ho van acceptar, segons ha confirmat el pare abat, Octavi Vilà. La comunitat està formada per més d'una vintena de monjos, que estan bé de salut. L'abat ha subratllat que els treballs es fan de manera preventiva.

L'Exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del Monestir
Una trentena de soldats han participat en l'operació (ACN)
L'Exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del Monestir
Preparant-se per desinfectar el monestir
L'Exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del Monestir
Desinfectant la zona exterior de l'abadia


Els militars que s'han desplaçat a Poblet pertanyen al regiment d'infanteria Barcelona 63 de la caserna del Bruc. L'actuació la dirigeix una tinent coronel veterinària que pertany a la Tercera Subinspecció General de l'Exèrcit, amb seu a la capital catalana. Fonts militars han indicat que "la unitat està preparada amb els protocols necessaris per extremar la cura dels béns culturals, històrics i patrimonials del monestir."

Aquest dijous al matí, una altra secció del regiment ha desinfectat la comissaria de la Policia Nacional a Tarragona. El dia abans, el grup també va desinfectar les comissaries de Reus i Tortosa.


El precedent polèmic de Sabadell

La presència dels militars a Catalunya durant la crisi sanitària va tenir un precedent polèmic a Sabadell. Els problemes es van centrar en el disseny de la instal·lació d'un hospital de campanya que els militars preparaven a la pista coberta d'atletisme, amb l'objectiu d'alleujar la pressió sobre l'Hospital Parc Taulí.

L'Exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del Monestir
La pista coberta d'atletisme de Sabadell buida, abans d'instal·lar-s'hi l'hospital de campanya (ACN)


Durant la roda informativa diària del comitè tècnic a Madrid, el cap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya, va explicar que el canvi de construcció de l'hospital de campanya es va fer "en coordinació" amb el govern. Villarroya va dir que les forces armades "van començar a instal·lar tendes, però es va veure que no eren adequades al tipus d'espai i, d'acord amb la Generalitat, es va decidir desmuntar i muntar els mateixos mòduls d'Ifema."

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va exigir a Salut que aclarís el perquè del "canvi de criteri enmig del partit" i va reclamar que s'agilitzés la construcció de l'equipament.

Mentrestant, la consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar la versió de l'exèrcit en el sentit que el canvi es va fer atenent a "criteris tècnics".

L'Exèrcit entra a Poblet per desinfectar les zones públiques del Monestir
L'exèrcit desinfectant la residència Comtes d'Urgell de Balaguer (ACN)


A banda d'aquesta qüestió, els militars espanyols ja han actuat en aquestes últimes setmanes a diferents ciutats catalanes per desinfectar residències d'avis, on les xifres de morts i contagiats és molt alta.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutExèrcit espanyol
Anar al contingut