ERC ratifica l'abstenció per a Sánchez després d'una reunió d'urgència
Pere Aragonès (EFE / Toni Albir)
Barcelona

ERC ratifica l'abstenció per a Sánchez després d'una reunió d'urgència

"Persistim en l'aposta de la via política davant les clavegueres de l'Estat", diu Aragonès després que la Junta Electoral ordenés la inhabilitació de Torra i Junqueras

RedaccióActualitzat

L'executiva nacional d'ERC confirma que s'abstindrà en la segona votació del debat d'investidura de Pedro Sánchez. Ho ha decidit en una reunió d'urgència aquest matí a Barcelona després que divendres la Junta Electoral ordenés la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat, i del president del partit, Oriol Junqueras, com a eurodiputat.

Segons els republicans, aquest canvi de conjuntura feia necessari "valorar les conseqüències" que la decisió de la JEC podria tenir en relació al seu posicionament; un posicionament, però, que finalment no es mou.

La decisió l'ha anunciat en roda de premsa Pere Aragonès:

"Persistim en l'aposta de la via política davant les clavegueres de l'Estat. ERC es manté en l'acord que ha de permetre la taula de diàleg i negociació."


Ho ha anunciat, però, després de carregar durament contra la JEC per unes decisions que ha titllat d'"atac" i de "nova actuació de les clavegueres de l'Estat protagonitzada per Vox, el PP i Cs per la porta del darrere".

"La JEC va decidir de forma insòlita, irregular i dividida, i amb l'esperó de l'extrema dreta, inhabilitar el president Torra i eliminar la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras. Estem davant d'un atac a les institucions catalanes i a totes les institucions democràtiques."

"El president de la Generalitat de Catalunya l'escull el Parlament de Catalunya i no una Junta Electoral manipulada plr PP, Ciutadans i Vox."

 

El líder republicà s'ha mostrat convençut que Quim Torra serà qui presidirà la taula de diàleg que la seva formació ha pactat amb el PSOE.

Aragonès ha fet una crida a les formacions "de tradició catalanista", en una clara referència als comuns i el PSC, a expressar el seu suport al president i a Oriol Junqueras aquesta tarda al Parlament:

"Avui fem una clara defensa de la presidència de la Generalitat de Catalunya i del president Quim Torra, i ho farem al Parlament i al Congrés dels Diputats. Farem una defensa també d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu. Apel·lem a tots els partits de tradició catalanista, al socialisme català, al PSC, al món dels comuns".

 

A la trobada hi han assistit el vicepresident del govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; la portaveu de la formació, Marta Vilalta, i tots els consellers de l'executiu que formen part d'ERC, a banda de la resta de membres de la direcció.
 

Marta Vilalta, Pere Aragonès i Roger Torrent arriben a la reunió de l'executiva d'Esquerra (EFE / Toni Albir)

 

Rufián: "Sánchez sona una mica millor que en les altres versions"

La direcció d'Esquerra ha estat molt pendent durant el matí del discurs que ha fet Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. Un discurs que, a grans trets, ha agradat a la direcció republicana.
 

Des de Madrid i abans que acabés la reunió de l'executiva nacional, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, havia evitat confirmar l'abstenció de la seva formació a la investidura de Pedro Sánchez per "respecte" a la decisió de l'executiva d'ERC. Rufián ha dit que Sánchez "ha sonat una mica millor que en altres ocasions":

"En aquesta onzena versió, Sánchez sona una mica millor que en les altres. El contingut social és positiu, però també entenem que el context és el que és..."

"El meu partit va prendre una decisió al voltant de l'abstenció, però estem en plena executiva nacional. Veig positiu que un partit tingui cintura per analitzar adequadament la realitat."

Rufián ha insistit que ERC "té molt clar què hi ha i qui hi ha al darrere del que va passar ahir" i ha apuntat que hi ha una lluita "d'un Estat contra un govern", és a dir "d'una extrema dreta que fagocita institucions contra la dissidència política i fins i tot unes majories que poden fer un govern".

Joan Tardà, exdiputat d'ERC, ja es va pronunciar divendres a última hora. A Twitter va assegurar que ningú aconseguirà "rebentar la investidura":


Una taula de diàleg bilateral i una consulta a la ciutadania

El Consell Nacional d'ERC va ratificar dijous passat l'acord amb el PSOE que permetrà la investidura de Sánchez. Es va aprovar amb un 96,5% de suport.

El pacte preveu la creació d'una taula de negociació bilateral, entre la Generalitat i el govern espanyol, "en un termini de 15 dies" des de la formació del nou govern, i que els acords que s'hi assoleixin es ratifiquin mitjançant una consulta a la ciutadania.

El document de l'acord PSOE-ERC estableix que hi ha un "conflicte polític sobre el futur de Catalunya" que es vol resoldre "mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord, superant la judicialització" i que s'actuarà d'acord amb els principis de l'ordenament jurídic democràtic.

ARXIVAT A:
InvestiduraERCPere AragonèsRoger Torrent
Anar al contingut