Papandreu sortint del Parlament grec, a Atenes (Foto: EFE)
Papandreu sortint del Parlament grec, a Atenes (Foto: EFE)
Atenes

L'executiu grec confirma que Papandreu dimitirà quan hi hagi acord per al govern d'unitat

Grècia afronta hores clau per sortir de l'atzucac polític en què es troba. El cap del primer ministre, Iorgos Papandreu, és el principal escull a salvar. Un membre del govern grec ha confirmat que Papandreu dimitirà tan bon punt es doni llum verda a l'esperat govern d'unitat. Això podria ser aquest diumenge o dilluns. El primer ministre s'ha reunit d'urgència amb el president grec, Karolos Papulias, i el líder del partit opositor Nova Democràcia, Antonis Samaras, per desencallar la situació. La trobada ha durat una hora i tres quarts.

Actualitzat
Les hores de Iorgos Papandreu com a primer ministre grec estan comptades. Després del rebombori que va provocar amb el seu anunci frustrat de referèndum sobre el pla de rescat europeu, l'oposició ha aconseguit fer trontollar la seva cadira a canvi d'un govern d'unitat.

Papandreu va aconseguir superar la moció de confiança per la mínima i amb un Parlament dividit. En el seu discurs hi havia una única sortida: un govern d'unitat nacional. Finalment l'oposició ha accedit a participar en un executiu de concentració, a canvi del cap del primer ministre.

El president del país, Karolos Papulias, es va reunir amb el líder de l'opositor Nova Democràcia, Antonis Samaras, i el va convèncer de trobar un consens que desemboqui en un govern d'unitat nacional. Samaras, però, va posar condicions: "Estic disposat a contribuir a una solució, si Papandreu dimiteix".

El primer ministre no ha respost encara a la petició de l'oposició, però ha celebrat una reunió del Consell de Ministres extraordinària. Després de la reunió, un membre del govern grec ha confirmat que Papandreu dimitirà tal com li demana l'oposició, però que primer vol lligar l'executiu d'unitat nacional que el substituirà.


Els grecs no volen eleccions

Mentre continua l'estira-i-arronsa polític, les enquestes aparegudes a la premsa grega recullen que més del 50% dels grecs diuen que volen un govern d'unitat nacional, abans que uns comicis avançats. Això sí, quan se'ls pregunta qui volen que lideri la coalició de partits, només un 5% dóna suport a Papandreu.

Molt per davant en les preferències hi ha l'actual ministre d'Economia, Evangelos Venizelos, que en paral·lel als moviments de Papandreu per formar govern ha començat a negociar amb els partits més petits al Parlament.

Anar al contingut