Un home passa per davant d'un panell de vols a l'aeroport del Prat.
Un home passa per davant d'un panell de vols a l'aeroport del Prat.
Madrid

L'executiu espanyol mantindrà l'estat d'alarma derivat de la vaga dels controladors durant 15 dies

Aquest dissabte al migdia el Consell de Ministres es reunia d'urgència per decidir quines mesures calia prendre per frenar el caos derivat de la vaga sorpresa dels controladors aeris. Finalment, l'executiu espanyol decretava l'estat d'alarma, que obligava els controladors a reincorporar-se als seus llocs de treball sota el perill de ser acusats d'un delicte de desobediència, castigat amb penes de presó en el Codi Penal militar. De mica en mica la situació als aeroports va tornant a la normalitat, però el govern ja ha anunciat que mantindrà activa l'alerta durant 15 dies per evitar que es repeteixin els incidents.

Actualitzat
El caos provocat com a conseqüència de la vaga de controladors aeris declarada aquest divendres, al·legant estrès i ansietat, va portar el govern espanyol a decretar mesures excepcionals. Després de les primeres hores d'incertesa, l'executiu de Zapatero va decidir aprovar un reial decret pel qual atorgava a l'exèrcit el control de l'espai aeri. Una primera mesura que tenia com a objectiu reconduir la situació abans que anés més enllà.

Amb el pas de les hores però, els aeroports es col·lapsaven i la desesperació i la impotència s'apoderava dels passatgers afectats. Davant d'això, el Consell de Ministres es reunia d'urgència aquest dissabte per decidir si decretava l'estat d'alarma. Finalment, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, anunciava l'aplicació, per primer vegada en la història de la democràcia, de la mesura. El decret, regit pel Codi Penal militar, marca l'obligació dels controladors aeris de tornar als seus llocs de feina sota el perill d'incórrer en un delicte de desobediència, castigat amb penes de presó.

L'aplicació d'aquesta mesura ha aconseguit que en les últimes hores la situació es normalitzi progressivament. Malgrat tot, l'executiu ha anunciat que la mantindrà activa al llarg de 15 dies, fins aconseguir que els aeroports tornin a funcionar al 100% i evitar que es repeteixin els incidents.
Anar al contingut