Donald Trump i James Comey (Reuters)
Donald Trump i James Comey (Reuters)

L'exdirector de l'FBI confirma que Trump el va pressionar

James Comey declararà aquest dijous al Senat, però el seu testimoni s'ha fet públic la vigília i confirma els intents de Trump d'impedir que s'investigués Michael Flynn

RedaccióActualitzat

L'exdirector de l'FBI, James Comey, està citat aquest dijous al Senat dels Estats Units per declarar davant del Comitè d'Intel·ligència sobre les presumptes pressions que va rebre del president Donald Trump perquè no s'investiguessin les seves relacions amb Rússia.

Però el contingut de la seva declaració l'ha fet públic el mateix Senat un dia abans, aquest dimecres. Aquest contingut detalla les trobades que van tenir Trump i Comey a petició del primer. En concret un sopar d'ells dos sols el gener a la Casa Blanca, en el qual el president l'hauria volgut forçar a actuar d'acord amb els seus interessos:

"El president va començar preguntant-me si volia continuar sent director de l'FBI, cosa que em va estranyar perquè ja m'havia dit un parell de vegades en converses anteriors que esperava que em quedés."

"Els meus instints em van dir que la trobada cara a cara i la pretensió que la nostra primera discursió fos sobre el meu càrrec volia dir que el sopar era, almenys en part, un esforç perquè jo li pregués pel càrrec i crear algun tipus de relació de clientelisme. Això em va preocupar molt, perquè l'FBI sempre ha estat tradicionalment independent del poder executiu."

 

 

Segons Comey, li va dir a Trump que sempre podia comptar amb la seva honestedat, i que sempre li diria la veritat. Això, aparentment, no va ser suficient per a Trump:

"Uns moments més tard el president va dir: 'necessito lleialtat, espero lleialtat'. No em vaig moure, ni vaig parlar ni vaig canviar la meva expressió facial durant l'incòmode silenci que va seguir. Només ens vam mirar, en silenci. La conversa va continuar, i va tornar a treure el tema cap al final del sopar."

Comey va accedir a la direcció de l'FBI el 2013 amb un mandat de 10 anys. Per tant, li quedaven almenys sis anys en el càrrec. En una de les primeres trobades amb Trump, Comey assegura que li va demanar que l'FBI deixés d'investigar el seu assessor de seguretat nacional, Michael Flynn, pels seus vincles amb Rússia. Flynn va acabar dimitint per aquests vincles.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut