Port-au-Prince

L'exdictador Duvalier diu que ha tornat a Haití per solidaritat i per encetar la reconciliació

Solidaritat i reconciliació nacional. Aquests són els dos motius que ha exposat l'exdictador haitià Jean Claude-Duvalier per explicar el seu retorn al país després de 25 anys a l'exili. Duvalier assegura que vol demostrar empatia amb els seus compatriotes en uns moments difícils després del terratrèmol que va devastar el país i l'epidèmia de còlera que ha fet encara més evident la manca de recursos. Duvalier està sent investigat per la justícia haitiana per la seva actuació en els 15 anys al capdavant del país. L'exdictador ha assegurat que se sent trist per aquells conciutadans que es van sentir víctimes del seu règim. Tot i això, no ha demanat perdó i ha condemnat la persecució dels seus partidaris.

Actualitzat
Sense disculpes però amb solidaritat. Amb aquest discurs ha tornat Jean-Claude Duvalier a Haití. Assegura que vol expressar la solidaritat amb el seu poble i ha promès la reconciliació nacional.

És el primer cop que parla en públic des que va arribar al país després de 25 anys d'exili. Ho ha fet en una roda de premsa en què no ha demanat perdó per la repressió del seu règim. S'ha limitat a dir que se sent "trist per aquells conciutadans que genuïnament senten que van ser víctimes de la meva etapa al poder". Duvalier sí que ha deixat clar que condemna la persecució dels seus partidaris.

L'exdictador va abandonar el seu exili, que mantenia des de 1986, i va viatjar de nou a Haití. Ara se l'està investigant per corrupció, desviament de fons i associació de malfactors. De moment està en llibertat condicional a l'espera que la justícia decideixi si hi ha prou proves per portar-lo a judici.

Les denuncies contra Duvalier s'han anat acumulant des que va aterrar. Entre d'altres, haurà de fer front a una denúncia per vendre haitians com a esclaus a la República Dominicana.

Duvalier, conegut com a "Baby Doc", va estar 15 anys al poder, entre 1971 i 1986. Va agafar el relleu dels seu pare, François "Papa Doc" Duvalier i va continuar el seu regnat del terror. Una revolta popular el va fer fora del poder i del país.

Haití ha de sumar la inestabilitat política que suposa la visita de Duvalier a la tensió electoral i als efectes que encara duren del terratrèmol del gener del 2010. A més, l'epidèmia de còlera continua present amb milers d'infectats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut