Tres manifestants protesten contra el govern espanyol al barri madrileny de Salamanca
Tres manifestants protesten contra el govern espanyol al barri madrileny de Salamanca (EFE / Rodrigo Jiménez)

L'exclusiu barri de Salamanca de Madrid porta al carrer les cassolades contra Sánchez

Desafiant el confinament i sovint sense guardar la distància de seguretat, desenes de veïns surten al carrer per protestar per la gestió del govern espanyol en la crisi del coronavirus

Actualitzat

A cop de cassola, embolicats amb banderes espanyoles, amb crits de "llibertat" i "dimissió" i, fins i tot, amb algun pal de golf. Fa cinc dies que ciutadans del barri de Salamanca de Madrid es manifesten en contra de la gestió del govern espanyol en la crisi del coronavirus. Aquest dijous, però, la protesta s'ha fet sota vigilància policial per garantir que els manifestants respectaven les distàncies físiques entre persones.

Poc abans de les nou del vespre, ha començat la cassolada. L'ampli dispositiu policial vetllava perquè, al carrer Núñez de Balboa, epicentre de les concentracions, no s'hi formessin aglomeracions. Per megafonia, la policia ha demanat en diverses ocasions que els manifestants no tallessin el carrer. Finalment, els manifestants s'han anat movent, fent la volta al carrer però sense aturar-se.

 

Un manifestant pica una cassola davant de diversos agents de la Policia Nacional, aquest dijous al barri de Salamanca
Un manifestant pica una cassola davant de diversos agents de la Policia Nacional, aquest dijous al barri de Salamanca (EFE / Emilio Naranjo)

 

Malgrat l'estat d'alarma i el confinament, des de diumenge desenes de persones es manifesten en protestes que, sovint, no guarden la distància de dos metres entre persones que recomanen les autoritats sanitàries. En la protesta d'aquest dimecres, la policia va identificar 13 persones que van negar-se a dissoldre's i se'ls sancionarà.

Feia dies que feien cassolades des del balcó, però ara han decidit baixar al carrer. Convocats per un moviment autoanomenat Resistència Democràtica i molt actius a les xarxes socials, es queixen que l'executiu de Sánchez ha segrestat els drets fonamentals impedint la protesta i la manifestació:

 

 

El delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, els ha respost que sí que poden protestar, però des del balcó i sense posar en risc la salut dels altres:

"El que no farà la delegació del govern ni consentirà la policia és que s'atempti contra la salut de tots els madrilenys"

 

Un missatge similar al que donaven des d'un balcó uns veïns del barri de Salamanca, també crítics amb la gestió de Pedro Sánchez:

 

Pancarta en un balcó del barri de Salamanca demanant que la gent protesti des del balcó
Pancarta en un balcó del barri de Salamanca demanant que la gent protesti des del balcó (EFE / Emilio Naranjo)

 

Suport de Vox i Díaz Ayuso

Vox ha encoratjat públicament els manifestants a continuar protestant, en boca del portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros:

"Animo tots els espanyols que ho desitgin a sortir a manifestar-se on els doni la gana, sempre que compleixin el manteniment de la distància de seguretat"

Però, aquest dijous, han rebut el suport de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha acusat el govern espanyol d'"aprofitar-se" que la població està confinada i no pot manifestar-se:

"Aprofiten que les famílies estan tancades a casa i no poden sortir lliurement a manifestar-se ni que sigui una estoneta al seu carrer. I esperin, perquè quan la gent surti al carrer, el que passa a Núñez de Balboa els semblarà una broma"

 

 

Tot i ser del mateix partit, la reacció de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha estat molt diferent. Ha assegurat que les concentracions són tan irresponsables com qualsevol altre incompliment de l'estat d'alarma i ho ha comparat amb festes o "botellons":

"Malgrat el desgast, les ganes de protestar contra el govern, tot es pot fer sense vulnerar l'estat d'alarma. I això inclou cassolades"

Partits d'esquerres han sortit en tromba a criticar aquestes manifestacions:

Pablo Echenique (Unides Podem): "Si s'hagués produït en un barri popular, un barri obrer, en aquests moments tota aquesta gent estaria identificada i multada"

Gabriel Rufián (ERC): "Ha estat en un barri 'pijo' de Madrid, al barri de Salamanca, per part de 100 o 150 'pijos' perquè no poden anar al club de golf"

 

Diverses persones manifestant-se al barri de Salamanca de Madrid sense respectar la distància física, aquest dimecres
Diverses persones manifestant-se al barri de Salamanca de Madrid sense respectar la distància física, aquest dimecres (EFE / Rodrigo Jiménez)

 

De la xarxa al carrer: qui hi ha al darrere de les protestes

El moviment que impulsa les manifestacions al carrer Núñez de Balboa no s'entén sense un grup de comunicadors, periodistes i "influencers" amb connexions amb la ultradreta.

En les darreres setmanes han convertit els aplaudiments als sanitaris en cassolades contra el govern de Pedro Sánchez. Una de les més conegudes és Cristina Seguí, fundadora de Vox i actualment fora del partit, si més no de manera orgànica. A Twitter ha arribat a dir que Sánchez és "un miserable i un porc pocavergonya":

 

 

El periodista Xavier Rius Sant, especialista en ultradreta, creu que periodistes com Seguí acaben sent més útils a Vox fora del partit:

"Això si ho diu una persona que estigués a Vox... una diputada no pot dir miserable ni dir assassí al president del govern, però una comunicadora que ho fa en el si d'una tertúlia... no passa res"

 

 

 

 

Un altre dels més actius és Alvise Pérez, exportaveu de Ciutadans a València i un dels convocants de la que van qualificar de primera manifestació digital a Espanya, en contra del govern Sánchez. S'hi van inscriure més de mig milió de persones.

 

 

Canals de televisió com Distrito TV, impulsada entre altres pel periodista Carlos Cuesta, a més de carregar contra el govern espanyol, abonen teories negacionistes, com ara que el coronavirus es va fabricar en un laboratori amb la finalitat que s'estengués entre la població.

Segons Rius-Sant, tot plegat busca fer caure l'executiu de coalició PSOE-Unides Podem:

"Tota aquesta Espanya profunda, una mica guiada per aquests comunicadors i amb el suport clar de Vox -però des de fora de Vox- utilitzen les xarxes per desgastar el govern i fer-lo caure"

 

Les protestes contra el govern espanyol al barri de Salamanca sovint no han respectat la distància de seguretat entre persones
Les protestes contra el govern espanyol al barri de Salamanca sovint no han respectat la distància de seguretat entre persones (EFE / Rodrigo Jiménez)

 

 

Un barri benestant on guanya el PP

El districte de Salamanca, situat al centre de Madrid, és un dels que té la renda per càpita més elevada de l'estat i el segon de la ciutat. L'any 2017 tenia una renda mitjana per persona de 24.683 euros, gairebé 9.000 euros més per persona que la mitjana de Madrid.

En les últimes eleccions generals, el PP va ser el clar vencedor al districte, amb el 41% dels vots (al conjunt de Madrid va obtenir un 27% dels sufragis). Vox també obté a la zona un suport (20%) superior al de la mitjana de la ciutat (16%).

A les municipals del maig, al barri també s'hi van imposar les formacions conservadores, en uns comicis que van donar a PP, Ciutadans i Vox la majoria absoluta de l'Ajuntament.

 

Les protestes tenen com a epicentre el carrer Núñez de Balboa de Madrid i els manifestants demanen la dimissió de Pedro Sánchez
Les protestes tenen com a epicentre el carrer Núñez de Balboa de Madrid i els manifestants demanen la dimissió de Pedro Sánchez (EFE / Rodrigo Jiménez)

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaPPVoxComunitat de MadridCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut