Joves corrent per un parc
L'estudi és extrapolable a qualsevol grup de joves vulnerables

L'exclusió social activa àrees cerebrals relacionades amb la radicalització

Un estudi liderat per investigadors catalans mostra els efectes que pot tenir en joves vulnerables a la radicalització

Xavier DuranActualitzat

Que l'exclusió social pot afavorir la radicalització i l'extremisme, sigui polític o religiós, ha estat avalat per diversos estudis. Però un equip internacional liderat per investigadors catalans ha demostrat, per primer cop, que l'exclusió activa una zona del cervell relacionada amb la voluntat de lluitar i morir per valors considerats sagrats.

L'estudi s'ha fet en una mostra de joves marroquins residents i escolaritzats a Catalunya vulnerables a la radicalització. Els investigadors partien de la hipòtesi que l'exclusió social pot conduir a la sacralització dels valors i, així, a la disposició a sacrificis costosos per defensar-los.

L'estudi ha estat coordinat per Òscar Villarroya, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Hi han participat també investigadors d'Estats Units i Gran Bretanya. S'ha publicat a la revista "Frontiers of Psychology", dintre d'un especial dedicat a "Perspectives neurals sobre la psicologia moral del conflicte violent".

Treball de camp per trobar joves vulnerables

L'estudi es va fer en dues fases. Primer de tot es va dur a terme un treball de camp, entrevistant a peu de carrer més de 500 joves marroquins de Barcelona i els voltants. L'objectiu era detectar quins eren més vulnerables a la radicalització. Es consideraven així si es manifestaven disposats a defensar valors sagrats promoguts per grups jihadistes. Es consideren valors sagrats els que són percebuts com innegociables, als quals no es renuncia sota cap condició.

Els joves disposats a defensar aquests valors podien acceptar accions i protestes violentes, donar suport econòmic a milícies o fins i tot enrolant-se en un d'aquests grups o lluitant i morint per ells. Es van trobar 38 joves que complien aquests criteris i que acceptaven participar en l'experiment sota condicions d'anonimat total.

Aquests joves van ser entrevistats per identificar quins valors promoguts pels jihadistes consideraven sagrats i fins a quin punt estaven disposats a lluitar i morir per defensar-los. Mitjançant ressonància magnètica, es va comprovar que l'activitat cerebral associada es produïa en una regió del cervell anomenada gir frontal inferior esquerre.

Fins ara, només un estudi de neuroimatge havia detectat activitat neural associada als valors sagrats al gir frontal inferior esquerra en una mostra d'estudiants universitaris nord-americans. Aquest és el primer treball que ha trobat aquesta activitat en un grup de joves vulnerables a la radicalització.

Un joc per simular exclusió

La segona part de l'estudi tenia com objectiu comprovar els efectes de l'exclusió. Per això se'ls va fer participar en el Cyberball, un joc interactiu en línia. El participant es passa la pilota amb tres jugadors virtuals, que es van caracteritzar amb noms locals típics.

Però els joves es van dividir en dos subgrups. En la versió d'exclusió, aquests tres jugadors només van passar la pilota al participant dues vegades al principi i cap més durant la resta del joc. En la condició de control, el participant rebia la pilota amb la mateixa freqüència que els altres jugadors.

Acabat el joc, es va mesurar l'activitat cerebral de tots els participants mentre responien sobre fins quin punt estarien disposats a lluitar i morir en defensa dels valors sagrats i no sagrats identificats a l'inici de la sessió. I es va observar que en el subgrup exposat a l'exclusió es produïa un augment de la disposició a lluitar i morir específicament per valors que abans de l'exclusió no eren sagrats. També hi havia un increment de l'activitat en el gir frontal inferior esquerre.

Per Òscar Vilarroya, el resultat permet suposar una forma diferent de processar els valors sagrats i els no sagrats:

"Juntament amb altres estudis, aquest resultat suggereix que els valors sagrats són processats a través d'un raonament deontològic o basat en el deure -'el que cal fer'- més que en l'avaluació de costos i beneficis, mentre que els valors que no tenen aquesta qualitat són més flexibles i subjectes a negociació."

Aquest és el primer estudi que demostra els efectes de l'exclusió social sobre l'activitat cerebral relacionada amb els valors sagrats. Per als autors, els resultats poden ser extrapolables a qualsevol grup de joves vulnerables a la radicalització. Els resultats també han de fer considerar el paper de l'exclusió social, com explica Clara Pretus, investigadora de la UAB i primera signant de l'article:

"Això duu a pensar que l'exclusió social pot tenir un efecte sacralitzador sobre aquests valors comunitaris, fent-los més similars als sagrats, tant pel que fa a l'activitat cerebral com a nivell de la disposició de lluitar i morir per defensar-los."

Els autors ho expressen també així en l'article. Si l'exclusió social pot ser un factor rellevant que motiva l'extremisme violent i la consolidació dels valors sagrats, contrarestar-la "hauria de figurar entre les polítiques per prevenir la radicalització".

ARXIVAT A:
CiènciaJihadisme
Anar al contingut