Barcelona

L'excés de sal, sucre i greixos, darrere d'una de cada cinc morts a Catalunya

El menjar no saludable és una de les principals causes de malalties com les cardiovasculars, els càncers digestius i la diabetis

RedaccióActualitzat

L'excés de sucre, greixos saturats i sal està vinculat a una de cada cinc morts a Catalunya. És la dada que ha calculat l'organització VSF Justícia Alimentària Global basant-se, diuen, en les dades del Departament de Salut de la Generalitat. L'associació ha presentat la campanya "Enverina'm. L'alimentació que ens fa emmalaltir", que pretén conscienciar la població de la necessitat d'alimentar-se bé i reclamar mesures per protegir els consumidors.  

En els darrers anys, els hàbits alimentaris han canviat moltíssim. Fins al punt que hi ha experts que alerten que amb la dieta actual ingerim un 44% més de greixos que els nostres pares. I això s'afegeix al fet que bona part del que mengem són aliments processats, que a més d'aquests greixos, ens aporten més sal i sucre del que creiem.

 

Un 80% de la sal que consumim és oculta als productes processats i, per tant, no som conscients que ens la prenem. I, pel que fa al sucre, un 75% del que ingerim també prové d'aquests productes: des de les galetes fins als refrescos o les salses envasades. Ferran Garcia, portaveu de Justícia Alimentària Global, reclama acció política per invertir la tendència:

"Sense una política que ens ajudi a contrarestar això des del punt de vista del consum, estem sols davant de tot això, i el resultat final no pot ser altre del que és, que és que emmalaltim i morim per aquestes coses; és així de trist."

L'estratègia de l'etiquetatge de les marques és molt criticada per aquesta campanya i es demana que en els envasos hi aparegui la quantitat exacta de sal, sucre i greix que conté el producte. Una altra solució que es reclama és un reajust dels preus: els productes frescos haurien de ser més barats i amb un IVA reduït, i caldria posar taxes als productes processats menys saludables, per desincentivar-ne el consum.

♦ Llum verda a l'impost sobre begudes ensucrades

L'associació remarca que una nutrició insana és el principal factor de risc per a malalties com la diabetis, càncers com els d'estómac i còlon i les malalties cardiovasculars. I que a banda del patiment humà que produeix, el vessant econòmic d'aquest problema és enorme: aquestes malalties tenen un cost sanitari directe superior als 2.200 milions d'euros, un 26% del pressupost de Salut.

Segons dades d'aquest departament, un consum baix de fruita i verdura, el sedentarisme i l'excés de pes són la causa d'un 18% de la mortalitat. Ho corrobora el cap d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar, el doctor Albert Goday, que espera que la indústria s'adapti:

"Als productes que són més processats hi han afegit més sals i més sucres, en quantitats que estan per sobre del que recomanem nosaltres. Però no tot l'aliment processat és dolent. La indústria alimentària, per captar més clients, també intenta redirigir la seva producció."

En paral·lel a aquesta campanya també s'ha impulsat l'Aliança per a una Alimentació Saludable, formada per la Societat Espanyola de Salut Pública (SESPAS), la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares (CEAPA), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors (COAG), la Confederació de Consumidors (CECU), MedicusMundi, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i VSF Justícia Alimentària Global.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut