Kohl i Thatcher, durant una visita de la política britànica a Alemanya. (Foto: Reuters)
Kohl i Thatcher, durant una visita de la política britànica a Alemanya. (Foto: Reuters)
Berlín

L'excanceller alemany Helmut Kohl volia retornar la meitat dels turcs d'Alemanya a canvi d'una compensació econòmica

L'excanceller alemany va comentar el 1982 aquesta possibilitat amb la primera ministra britànica, Margaret Thatcher, perquè considerava impossible "assimilar" el milió i mig de turcs que vivien al país germànic.

RedaccióActualitzat
L'antic canceller alemany Helmut Kohl volia retornar al seu país la meitat dels turcs que vivien a Alemanya a canvi d'una compensació econòmica. El setmanari alemany "Der Spiegel" informa, basant-se en documents de l'espionatge britànic, que Kohl va abordar aquest pla a finals de 1982 amb la llavors primera ministra britànica, Margaret Thatcher, durant una visita de treball a Bonn.

En aquell moment, Kohl amb prou feines feia un mes que era a la cancelleria i va comentar a Thatcher la seva intenció de reduir el nombre de tucs al país aproximadament a la meitat en un termini de quatre anys perquè considerava impossible "assimilar" el milió i mig de turcs que vivien a Alemanya. Un any després de la trobada amb Thatcher, el govern de Kohl va aprovar una llei per "afavorir el retorn" dels immigrants, als quals s'oferien 10.500 marcs (uns 5.200 euros), a més de la restitució de les quotes de jubilació liquidades.

En el document s'explica que l'aleshores canceller considerava que per a Alemanya no era un problema l'arribada de "portuguesos, italians o fins i tot immigrants procedents del sud-est asiàtic" perquè la seva integració era més senzilla, però que "els turcs, en canvi, procedeixen d'una cultura diferent".

Fonts de l'oficina del polític democratacristià han confirmat la veracitat d'aquest plantejament i l'existència de la conversa, però no han especificat si el patriarca de la CDU encara pensa d'aquesta manera. Es dóna la circumstància que Kohl té una nora turca, filla d'un banquer d'Istanbul, casada amb el seu fill Peter des del 2001.

Aquest document, amb data del 28 d'octubre de 1982, està etiquetat com a "secret" i tenia una nota addicional escrita a mà pel funcionari encarregat de redactar l'informe on es pot llegir "no distribuir". El govern britànic està desclassificant documents històrics, un cop transcorreguts els 30 anys de rigor. Aquest dijous es va fer públic el discurs que la reina Elisabet II havia preparat en cas que esclatés la Tercera Guerra Mundial.
Anar al contingut