L'evolució dels grups d'ultradreta a Catalunya: una radiografia feta pels Mossos

Hem parlat amb un sergent de la Comissaria d'Informació dels Mossos, que ha detectat que alguns membres de la ultradreta es deixen veure en manifestacions que no són les del 12 d'octubre

Roger RoviraActualitzat

Durant anys, el moviment d'ultradreta a Catalunya només es deixava veure el 12-O a Montjuïc. Però els últims temps, els Mossos han detectat que alguns dels seus membres estan presents en altres manifestacions unionistes o de rerefons xenòfob.

Encapsulats pels Mossos any rere any. És part del dispositiu policial cada 12 d'octubre durant la manifestació a Montjuïc. Això és el que es veu, però hi ha un altre seguiment policial -invisible- que fa la Comissaria d'Informació dels Mossos.

 

 

Hem pogut parlar amb un sergent d'aquesta comissaria:

"El seu ideari ja et marca que has d'estar amatent als discursos perquè no siguin investigats a posteriori i per evitar, també, que durant el transcurs, abans i després, puguin causar algun tipus d'incident violent."

Aquests són uns fragments dels discursos bèl·lics dels últims anys, amb rerefons xenòfob:

Manuel Andrino, president de Falange: "Els falangistes i altres patriotes tindrem tota la legitimitat històrica i moral per actuar amb totes les armes, absolutament amb totes les armes."

Manuel Canduela, expresident Democracia Nacional: "Perquè cada un de vosaltres pot ser un soldat en defensa de la pàtria."

Discursos cada vegada més difícils d'enregistrar per l'hostilitat cap als mitjans de comunicació. Falange, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional són els tres grups d'ultradreta que no exclouen la violència per aconseguir els seus fins.

 

 

Fins ara, grups només concentrats en l'acte de la plaça Sant Jordi de Montjuïc, però, des de fa dos anys, els Mossos també detecten individus d'aquesta ideologia en altres àmbits. Per exemple, agitant protestes veïnals per la instal·lació d'una mesquita a Nou Barris o en manifestacions espanyolistes i unionistes.

"El que trobem són fets aïllats, violents, protagonitzats per persones afins a la ultradreta, que en les grans manifestacions o mobilitzacions poden protagonitzar accions violentes contra persones per raons antagòniques d'ideologia."

L'agressió a un jove independentista durant la manifestació espanyolista davant la seu de l'ANC el setembre de 2017 -amb el suport del grup ultra Democracia Nacional- és el primer incident en l'evolució dels grups d'ultradreta.

"La ultradreta no creix a Catalunya i l'extrema dreta no creix a Catalunya. No hi ha un augment."

Sí que recentment, pel context polític, apareixen altres grups -no organitzats i que els Mossos desvinculen de la ultradreta- que retiren simbologia independentista. Col·lectius, però, amb interès policial, perquè han protagonitzat enfrontaments amb persones d'ideologia contrària i delictes de lesions, danys i amenaces.

ARXIVAT A:
12-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut