El nou Fons Monetari Europeu hauria de decidir sobre la política fiscal europea
Hi ha tingut molt a veure l'actualització dels números d'Alemanya, que va entrar en recessió

L'eurozona entra en recessió, arrossegada per Alemanya

Els socis de l'euro no aconsegueixen esquivar la recessió, com s'havia dit, i encadenen 2 trimestres amb caigudes de l'economia

Jordina Molas Salort

L'eurozona ha entrat en recessió. Després de mesos en què les autoritats europees, amb el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, al capdavant, hagin repetit del dret i del revés que s'havia aconseguit esquivar la recessió, l'activitat econòmica ha sigut més fluixa del que es preveia.

L'Eurostat, l'agència europea d'estadístiques, ha revisat els números provisionals i ha confirmat que l'últim trimestre del 2022 i el primer trimestre del 2023 l'economia dels socis de la zona euro es va contreure un 0,1%. Se'n diu recessió tècnica perquè el producte interior brut encadena, almenys, 2 trimestres en negatiu.
 

Alemanya, en recessió

Que al final s'hagi confirmat la recessió és fruit de diverses revisions, perquè Eurostat primer dona unes dades provisionals que cada país va confirmant. I, en aquesta ocasió, hi ha tingut molt a veure l'actualització dels números d'Alemanya, que va entrar en recessió.

El principal motor econòmic de l'eurozona va caure un -0,5% el quart trimestre de l'any passat i un -0,3% aquest primer trimestre, per una caiguda del consum de les llars. També hi ha tingut a veure que l'economia d'Irlanda hagi caigut més del que s'havia calculat.
 

El consum afluixa

L'arrencada d'any ha sigut més fluixa del que s'esperava, amb un consum de les famílies i de les administracions públiques en retrocés i les exportacions que també van caure a la zona euro. L'Eurostat, però, apunta a un lleuger repunt de l'ocupació.

supermercat
El consum ha caigut des de l'inici d'any i els preus segueixen molt alts (CCMA)

No s'ha esquivat la recessió

Gentiloni havia assegurat aquesta primavera que s'havia esquivat la recessió a la zona euro, tot i la guerra a Ucraïna i la crisi energètica, perquè els preus de l'energia han baixat i la dependència del gas ha sigut més limitada perquè no ha sigut un hivern fred.

Amb tot, les autoritats europees han insistit que l'activitat s'havia estancat i que hi havia moltes incerteses que no permetien relaxar-se i que podia venir de dècimes, com s'ha demostrat.

Un home posa benzina a principis de juliol en una gasolinera
Un home posa benzina a principis de juliol en una gasolinera (Europa Press/A. Pérez Meca)

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaUnió EuropeaAlemanyaConsum
Anar al contingut