Valtònyc després de saber l'opinió de l'advocat general de Luxemburg
Luxemburg

L'euroordre contra Valtònyc està mal feta, segons l'advocat general de la Unió Europea

L'opinió, que no és vinculant, al·lega que se'l va condemnar amb el Codi Penal del 2012, i l'euroordre es basa en el del 2015, amb penes més altes, que entren en els supòsits d'extradició automàtica per terrorisme

Actualitzat

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, TJUE, creu que la justícia espanyola no va emetre correctament l'euroordre contra Valtònyc. La condemna del raper es va fer segons el Codi Penal del 2012, mentre que l'euroordre es basa en penes del Codi del 2015, més altes, i que entren dintre dels supòsits per a una extradició automàtica per terrorisme.

El raper mallorquí va ser jutjat amb el Codi Penal de l'any 2012 i per fer l'euroordre l'Audiència Nacional va aplicar el Codi posterior del 2015, que preveia penes més dures pels delictes relacionats amb el terrorisme. Segons l'advocat general, Michal Bobek, la llei de referència que s'hauria d'haver tingut en compte és la que es va aplicar als fets, i no una de posterior.

L'opinió de l'advocat no és vinculant, són només unes recomanacions. En la gran majoria dels casos, el Tribunal acostuma a tenir en compte aquests criteris per fer la seva sentència, però per saber-ho encara caldrà esperar setmanes o potser mesos.

 

 


El raper Valtònyc, pendent de la decisió del TJEU sobre la seva euroordre d'extradició

 

El raper Valtònyc ha dit després de saber la notícia que confia que el jutge de Luxemburg farà cas de la recomanació i que després el tribunal d'apel·lació de Gant rebutjarà l'ordre d'extradició.

"No és conclusiu, però creiem que hi ha un 80% de possibilitats que el jutge segueixi el seu consell. Això demostra que Espanya quan juga fora de casa no pot fer el que vol i no pot interpretar la llei així com vol.

Estic molt content, i ara veurem què decidirà el Tribunal de Justícia de Luxemburg i veurem què decideix el tribunal de Gant en concepte de la meva extradició.

Gant l'únic que farà és rebutjar l'extradició perquè no hi ha manera d'extradir-me, perquè no hi ha doble incriminació i per tant el delicte de terrorisme que em demanen no és més gran de 3 anys i no hi pot haver extradició per la via directa."


Recursos sobre l'euroordre

El cas Valtònyc ha arribat al Tribunal de Luxemburg perquè el jutjat d'apel·lacions de Gant que està tramitant la seva euroordre va tenir el dubte de si l'Audiència Nacional va actuar correctament quan va canviar el Codi Penal en l'emissió de l'euroordre.

El tribunal de Gant a Bèlgica, que tramitava l'euroordre, la va desestimar, però un recurs de la Fiscalia, que representa els interessos de la justícia espanyola, va recórrer al tribunal d'apel·lacions.

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces en les lletres de les seves cançons. Just abans d'entrar a la presó, el raper va marxar a Bèlgica, on ja fa un any i mig que va començar el procés judicial per donar resposta a l'euroordre que Espanya va emetre contra ell perquè sigui extradit.

Paral·lelament, Valtònyc també va denunciar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, que no va admetre el recurs de la condemna de presó perquè no havia esgotat les vies judicials a l'estat espanyol.

 

 

ARXIVAT A:
ValtònycLlibertat d'expressió JudicialMúsica
Anar al contingut