París

L'Eurocopa arrenca amb el rerefons de les protestes socials i l'amenaça terrorista

Tot i les vagues convocades, els sindicats han garantit l'accés dels aficionats a l'Estadi de França per presenciar el partit inaugural entre les seleccions francesa i romanesa. Mentrestant, a Marsella hi ha hagut nous incidents protagonitzats pels hooligans anglesos

RedaccióActualitzat

L'Eurocopa de futbol comença a París enmig de l'amenaça terrorista i les protestes socials. Les autoritats franceses estan en situació d'alerta i les mesures de seguretat són extraordinàries. Hi han destinat uns 80.000 agents. Tot i les vagues d'aquests dies, els militants del sindicat CGT, que està al capdavant de les protestes, han rebut la consigna perquè "tots els aficionats puguin accedir a l'Estadi de França", a Saint-Denis, per assistir al partit inaugural entre França i Romania.

Els espectadors han hagut de superar uns controls excepcionals de seguretat a l'estadi i suportar els retards en el transport públic per les aturades. Fins a tres perímetres diferents han hagut de travessar tots els aficionats per accedir al recinte on el 13 de novembre tres terroristes suïcides van fer detonar els seus explosius i van matar una persona.

 

 

Es mantenen les vagues durant l'Eurocopa

La vaga als trens es manté. Les assemblees dels treballadors de la Societat Nacional de Ferrocarrils (SNCF) han decidit continuar l'aturada per desè dia consecutiu. L'impacte és important tenint en compte que el 60% dels vaguistes són conductors. L'Eurocopa es fa en deu ciutats diferents del país i, per tant, la vaga pot afectar el desplaçament dels seguidors que vulguin anar als estadis.

Pel que fa a Air France, la companyia mantindrà aquest dissabte poc més del 80% dels seus vols en la primera de les quatre jornades de vaga de pilots. Un 25% dels pilots segueixen la protesta. Això fa que l'aerolínia reconegui que no pot excloure que hi hagi anul·lacions d'última hora i retards. Tot plegat tindrà la seva incidència en el desenvolupament de la competició futbolística.

 

Aldarulls de hooligans anglesos a Marsella

 

 

En matèria de seguretat, el govern ha prohibit la transmissió dels partits a les terrasses dels bars, per evitar riscos de possibles atacs terroristes o incidents entre els aficionats. De moment, però, els aficionats anglesos estan protagonitzant diversos incidents a Marsella, on aquest dissabte Anglaterra juga el seu primer partit contra Rússia. Aquest vespre els hooligans han tornat a enfrontar-se amb la policia en el Port Vell de la ciutat francesa, el mateix lloc dels incidents d'ahir. La tranquil·litat d'aquest matí s'ha trencat després que grups de seguidors de la selecció anglesa sortissin dels pubs britànics de la zona. Els efectius policials han llançat gasos lacrimògens per calmar els ànims dels supporters. Aquest dijous, la policia va detenir un ciutadà anglès i un altre de francès. L'anglès ja ha quedat en llibertat amb càrrecs i el francès passarà aquest cap de setmana a disposició judicial.

 

Controls fronterers

Seguretat extrema a França i també col·laboració de les policies europees, especialment a les zones frontereres, on s'ha intensificat la seva feina. El ciutadà, "a priori", no ho ha de notar, però els Mossos d'Esquadra, per exemple, han intensificat els contactes amb la gendarmeria. Com que el nivell d'alerta antiterrorista és de 4 sobre 5, ja es fan controls a prop de la frontera -que continuaran- i s'intensifica la col·laboració amb la gendarmeria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut