Brussel·les / L'Havana

L'eurocambra aprova per àmplia majoria una condemna al govern cubà per la mort de Zapata

El Parlament Europeu ha aprovat per àmplia majoria una resolució de condemna del govern de Cuba per la mort del pres polític Orlando Zapata després de 85 dies en vaga de fam. El test, consensuat per socialistes i populars, reclama a la Unió Europea un suport incondicional a la transició democràtica de l'illa. L'Havana, com a resposta, ha acusat l'eurocambra de manipular, mentir i tergiversar.

Actualitzat
Una aclaparadora majoria de 509 diputats, amb només 30 vots en contra, principalment dels excomunistes, ha condemnat Cuba per la mort del dissident Orlando Zapata i ha exigit l'alliberament de tots els presos de consciència, uns 200. La resolució qualifica d'"evitable" i de "cruel" la mort del pres després de 85 dies en vaga de fam i exigeix "l'alliberament immediat i incondicional de tots els presoners polítics i de consciència".

Els eurodiputats també esmenten la situació "alarmant" del periodista i psicòleg Guillermo Fariñas i rebutgen amb fermesa "l'absència de qualsevol gest significatiu de les autoritats cubanes en resposta a les crides de la UE i la resta de la comunitat internacional en favor de l'alliberament de tots els presos polítics i el ple respecte de les llibertats i els drets fonamentals, i en particular de la llibertat d'expressió i associació política".

L'Havana acusa l'eurocambra de manipular, mentir i tergiversar

L'Assemblea Nacional de Cuba ha respost al text de condemna del Parlament Europeu amb dures acusacions. En un comunitat acusen l'eurocambra d'aprovar, després d'un "brut debat", una resolució contra Cuba que "manipula sentiments, tergiversa fets, esgrimeix mentides i amaga realitats".

L'Havana considera que darrere la condemna europea hi ha "un profund cinisme" i es pregunta "quantes vides de nens s'han perdut a les nacions pobres per la decisió de països rics, representats al Parlament Europeu, de no complir els seus compromisos d'ajuda al desenvolupament".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut