Imatge d'arxiu d'un pis en venda (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu d'un pis en venda (Foto: ACN)
Madrid

L'euríbor tanca al febrer en l'1,71%, el nivell més alt dels últims 20 mesos

L'indicador més utilitzat per revisar les hipoteques, l'euríbor, ha tornat a pujar al febrer i s'ha situat en l'1,71%. És la taxa més alta des de l'abril de 2009, i se situa gairebé mig punt per sobre que fa un any. Aquest augment farà encarir les hipoteques per onzè mes. Això vol dir que per una hipoteca mitjana de 200.000 euros a 30 anys, referenciada a l'euríbor més mig punt i amb revisió anual, suposa un increment de la quota mensual d'uns 50 euros. Si la revisió és semestral, l'augment serà d'uns 30 euros al mes.

Actualitzat
L'euríbor del mes de febrer encarirà les hipoteques altre cop. Ha tancat en l'1,714%, 0,164 punts per sobre de la xifra del gener, 1,550%, i 0,489 punts respecte al febrer del 2010, quan estava en l'1,225%. D'aquesta manera, ja suma onze mesos de pujades i es col·loca en el nivell més alt des de l'abril del 2009.

Aquest repunt encarirà les hipoteques, tant les que es revisin de manera anual com les semestrals. En concret, amb una hipoteca mitjana d'uns 120.000 euros, a 25 anys i amb un diferencial del 0,8%, els usuaris pagaran a partir del març 539 euros al mes, respecte dels 510 euros que pagaven al febrer del 2010. Això suposa un repunt mensual de 29 euros i de 350 euros anuals. Amb aquestes mateixes xifres, però agafant com a referència l'euríbor del setembre (1,420%), els usuaris pagaran al març 539 euros respecte dels 521 euros que pagaven ara fa sis mesos. Això suposa un repunt de 18 euros al mes i de 108 euros, al semestre.

Aquest moviment a l'alça de l'euríbor, segons els analistes, anticipa que el Banc Central Europeu (BCE) apujarà els tipus d'interès abans del previst i que ha començat a adaptar-se al nou marc econòmic. I és que la pressió inflacionista que està exercint l'augment del preu de cru pot portar el BCE a elevar en un quart de punt els tipus d'interès el setembre, fins a situar-los en l'1,25%.

Les previsions inicials no preveien un repunt dels tipus fins a finals de 2011 o, fins i tot, principis de 2012. Tanmateix, les tensions als països del Pròxim Orient, que s'han agreujat els últims dies a Líbia, principal exportador de cru de països com Alemanya, França i Itàlia, han fet que prengui més força la hipòtesi d'un repunt del preu del diner el tercer trimestre de l'any.

Davant de l'escalada de l'euríbor, la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) ja ha reclamat una "llei de sobreendeutament" per protegir el patrimoni de les famílies, ja que considera que aquest augment pot desencadenar una "allau" d'impagats i embargaments.

Anar al contingut