Un bloc de pisos ubicat al barri de Sants
L'increment diari de l'euríbor també farà pujar la mitjana del mes (ACN/Laura Rodríguez)

L'euríbor s'enfila per la pujada dels tipus d'interès i anticipa un final d'any al 3%

L'euríbor ha fregat aquest divendres el 3%, una pujada que també farà augmentar la mitjana del mes i, per tant, encarirà les hipoteques

RedaccióActualitzat

Fa només onze mesos, l'euríbor estava en xifres negatives. Des del gener, l'índex de referència de les hipoteques no ha parat de créixer, animat per la pujada de tipus d'interès del BCE per combatre la inflació.

L'última d'aquestes pujades ha estat aquesta setmana. El Banc Central Europeu ha elevat el preu del diner mig punt més, fins al 2,5%, el nivell més alt des de principis del 2009.

La reacció de l'euríbor ha estat automàtica i aquest divendres ha quedat a molt poc, només a unes centèsimes, de marcar el 3%.

La pujada d'avui també farà pujar la mitjana del mes i, per tant, encarirà les hipoteques a tipus variable que es revisin ara. L'euríbor va tancar el novembre al 2,828. Ara la mitjana del més ja se situa a prop del 2,86.


Els efectes d'un euríbor al 3%

Aquestes xifres fan pensar als experts que és molt probable que l'índex tanqui l'any en el 3% o per sobre. Si es confirmés aquesta pujada, una persona que revisés la hipoteca al gener podria trobar-se amb un augment superior als 100 euros mensuals.

Si fem els números amb una hipoteca de 150.000 euros a 25 anys amb euríbor més un punt, la quota pujaria 260 euros mensuals

Més de 3 punts d'augment en un any

L'evolució de l'euríbor aquest 2023 és una corba contínua ascendent. Vam començar l'any al -0,47, i al novembre ja estava per sobre del 2,8.

Són més de tres punts en onze mesos.
 


Al gràfic també es pot veure l'efecte de les decisions del BCE, que va apujar els tipus 0,75 punts dues vegades consecutives, el setembre i l'octubre.

La presidenta del Banc Central, Christine Lagarde, ja ha avisat que la intenció és continuar endurint el cost dels préstecs per refredar l'economia i tallar en sec la inflació.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
Anar al contingut