Habitatges en construcció (Europa Press)
Habitatges en construcció (Europa Press)

L'euríbor diari arriba al valor més alt en prop de 10 anys i encarirà moltes hipoteques

L'índex de referència de la majoria d'hipoteques de l'Estat s'enfila gairebé fins a l'1%

L'euríbor continua disparat i s'acosta al nivell més alt dels últims 10 anys. Davant la perspectiva d'una pujada imminent dels tipus d'interès, aquest dimarts s'ha col·locat al 0,957%, fregant l'1%, un valor que no s'ha assolit des del juliol del 2012.

L'euríbor és l'índex de referència de la majoria d'hipoteques de l'Estat i ara està situat en el valor més alt des del 27 de juliol del 2012.

Aquesta xifra, però, correspon a l'euríbor diari i la majoria d'hipoteques es calculen a partir de la mitjana del mes, que ara està lleugerament per sota, al 0,6%. De tota manera, l'escalada va molt ràpid perquè al març encara estava en negatiu.

L'escalada es produeix mesos després que l'euríbor marqués un mínim històric, per sota del -0,5%, i que estigués en negatiu des de l'any 2016.

Una escriptura de compravenda d'una hipoteca
Una escriptura de compravenda d'una hipoteca (Europa Press / Eduardo Parra)

Pendents d'una pujada dels tipus d'interès

Tot plegat, al compàs de l'expectativa que el Banc Central Europeu apugi els tipus d'interès al juliol i també al setembre, posant el punt final a l'època de tipus d'interès al voltant del 0%.

La pujada serà de 0,25 punts al juliol i podria ser encara més alta al setembre, si la inflació continua disparada.

D'altra banda, l'organisme va anunciar la setmana passada que al juliol acabarà el programa de compra de deute públic i privat, en marxa des de l'any 2015.

Una escultura amb el símbol de l'euro a la seu del BCE, a Frankfurt (Europa Press)

Hipoteques més cares i interessos per als estalvis

Amb la pujada de l'euríbor, els ciutadans que tenen la hipoteca a tipus variable referenciada a l'euríbor veuran com se'ls encareixen les quotes quan els toqui revisar la hipoteca.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, va defensar la setmana passada que l'impacte que tindrà la pujada de l'euríbor en les hipoteques serà "relativament limitat" perquè l'estructura hipotecària ha adquirit un pes creixent del tipus fix i els indicadors d'esforç hipotecari estan en nivells "històricament baixos".

Els últims anys, la majoria d'hipoteques s'han signat a tipus fix, en un moment en què els interessos eren negatius. D'aquesta manera, els hipotecats s'asseguraven pagar la mateixa quota encara que l'euríbor s'enfilés.

D'altra banda, amb el canvi de rumb del BCE, qui tingui estalvis podrà demanar cobrar interessos. Els últims anys, amb els tipus d'interès al 0%, els bancs han tingut molt poc marge per pagar interessos per als estalvis dels clients.

La borsa baixa i l'Ibex perd els 8.200 punts

Les borses han tornat a baixar, a l'espera de la pujada de tipus que es preveu que hi hagi aquest dimecres als Estats Units, on la Reserva Federal es reuneix en un context marcat per l'alta inflació.

L'Ibex-35 ha caigut aquest dimarts més d'un 1% i, a l'espera que acabi la sessió, se situava per sota dels 8.200 punts.

A la resta de borses europees també hi ha predominat el vermell, amb caigudes del 0,25% a Londres, del 0,84% a París, del 0,41% a Frankfurt o del 0,86% a Milà.

La borsa de Madrid, durant la sessió d'aquest dimarts
La borsa de Madrid, durant la sessió d'aquest dimarts (EFE / Altea Tejido)
ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
Anar al contingut