"Let's Go Brandon" escrit en una tanca (Wikimedia Commons/Ivan Radic)

"Let's go, Brandon", el crit de la dreta americana per insultar Biden que triomfa als EUA

La frase s'ha fet viral, ha estat utilitzada fins i tot al Capitoli i s'ha convertit en èxit musical

Des de fa un mes, als Estats Units, els partidaris de Donald Trump utilitzen una frase aparentment innocent per insultar el seu successor, el demòcrata Joe Biden.

En actes públics com competicions esportives, però també en manifestacions antivacunes o en mítings polítics, trumpistes i conservadors en general criden "Let's go, Brandon", interjecció traduïble com "Som-hi, Brandon", per expressar el seu rebuig a l'actual president.

Perquè "Let's go, Brandon"? Es refereixen a algun Brandon en concret? Qui és aquest Brandon?

El Brandon al qual suposadament s'animava amb aquest crit existeix, és una persona concreta: Brandon Brown, pilot de curses de cotxes que el 2 d'octubre era entrevistat en el circuit Talladega Superspeedway d'Alabama per Kelli Stavast, periodista d'esports de la cadena NBC, després d'una competició Nascar que guanyava per primera vegada.

De fons, la multitud cridava alguna cosa, i la reportera, pensant que animaven Brown, va dir-li: "Sents què crida la multitud? Som-hi, Brandon!"

Aquest és el moment:

La multitud, però, cridava "Fuck Joe Biden", traduïble per "A la merda, Joe Biden" o "Que es foti Joe Biden". I per a molts espectadors que seguien la retransmissió per televisió, el crit es podia entendre perfectament.


Tendència a les xarxes

El vídeo d'aquest moment es va fer viral de seguida, i des d'aleshores "Let's go, Brandon" s'ha convertit en una manera d'insultar Joe Biden.

També, per alguns conservadors, en una manera de denunciar el biaix esquerranós que consideren que tenen els mitjans de comunicació majoritaris.

El pilot de curses de cotxes Brandon Brown (Wikimedia Commons/Zach Catanzareti)

En general s'entén que va ser un error de la periodista, però algunes veus hi veuen un intent d'amagar els crits contra el president a l'audiència.

En qualsevol cas, tant la frase com l'etiqueta #LetsGoBrandon i la versió curta #LGB, són tendència mundial, de vegades al costat de #FJB, versió curta de la frase original.

Lauren Boebert, congressista republicana per Colorado, trumpista declarada i seguidora del moviment conspiracionista QAnon, va imitar la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez (coneguda com a AOC), que a la Met Gala d'aquest any va lluir un vestit amb la frase "Poseu impostos als rics" a l'esquena.

Si AOC duia un vestit blanc amb lletres vermelles, Boebert va triar-ne un de vermell amb lletres blanques per fer-se una foto... al costat de Donald Trump.


La xarxa s'ha omplert de missatges contra Biden amb aquesta frase.


En alguns casos amb muntatges que confronten Trump i Biden.


Alguns usuaris l'han utilitzada per referir-se a la derrota demòcrata a Virgínia, un feu tradicional del partit del president Biden.


El mateix Brandon Brown ha fet broma amb l'èxit de la frase amb el seu nom. En un missatge a Twitter ha escrit: "A tots els altres Brandon, de res! Som-hi nosaltres".


Un congressista es desdiu

La frase ha arribat fins al Capitoli, on el congressista republicà per Florida, Bill Posey, va tancar una intervenció seva a la Cambra de Representants amb la frase "Let's go, Brandon". Després, però, va recapacitar i va retirar-la.

Algunes persones, fins i tot, l'han sentida mentre volaven: el Washington Post informava fa uns dies que la companyia Soutwest Airlines investiga si un dels seus pilots va dir la frase "Let's go, Brandon" per la megafonia d'un avió i s'ha disculpat amb els clients.


A les llistes d'èxits

La viralització de la frase "Let's go, Brandon" l'ha convertida, també, en un èxit musical. En dos, de fet, perquè de seguida han sortit dues cançons amb aquest títol.

Una, del raper conservador cristià Bryson Gray, ha arribat al número 1 d'iTunes, la botiga de continguts multimèdia en streaming d'Apple.

L'altra, la primera a publicar-se, és obra del raper Loza Alexander, de Nova Jersey, declaradament trumpista, que té més de 20.000 seguidors a Instagram, més de 126.000 subscriptors a YouTube i més de 84.000 seguidors a TikTok, on va començar a fer-la viral.

La cançó, que recrea el comentari de Stavast i els crits de la multitud amb imatges del moment televisiu que s'ha fet viral, també va arribar al capdamunt de la llista d'iTunes, al número 2; i al número 1 de la categoria Hip-Hop/Rap.

Caldrà veure si "Let's go, Brandon" dona ales als republicans, que ja tenen la mirada posada en les eleccions de mig mandat de l'any que ve i les presidencials de 2024, o ajuden a Joe Biden a recuperar una popularitat que just un any després de guanyar les eleccions a Donald Trump no passa, precisament, per un bon moment.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenTrump
Anar al contingut