Madrid

Letizia Ortiz, de periodista a reina

Letícia es convertirà en la primera reina no pertanyent a l'aristocràcia de la història de l'Estat

RedaccióActualitzat

La princesa d'Astúries, Letizia Ortiz Rocasolano, es convertirà les pròximes setmanes en reina d'Espanya si es materialitza la coronació de Felip de Borbó després de l'abdicació del rei Joan Carles. Així, serà la primera reina no pertanyent a l'aristocràcia de la història d'Espanya.

Fa una mica més de deu anys, Letizia Ortiz només era coneguda per ser presentadora d'informatius a TVE. Procedent d'una família asturiana de classe mitjana, havia estudiat Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid, seguint així els passos del seu pare Jesús i la seva àvia, tots dos periodistes radiofònics.

Nuviatge secret

El nuviatge amb el príncep d'Astúries el van mantenir en secret tots dos i els espanyols només en van tenir coneixement quan la Casa del Rei va anunciar el compromís, a començament de novembre del 2003.

Encara enmig de la sorpresa que havia causat aquest anunci entre l'opinió pública, es va fer la petició de mà. Un dels moments més recordats va ser quan la futura reina va treure el seu caràcter en interrompre Felip davant de les càmeres de televisió.

El casament d'Estat es va fer a Madrid el 22 de maig del 2004 enmig d'un gran xàfec i davant de representants de les principals cases reials d'Europa, autoritats de tots els estaments de l'Estat i representants de la cultura i la vida pública espanyoles. Fa pocs dies han celebrat el desè aniversari del casament.

Letizia es va convertir així, d'acord amb el reial decret sobre títols i denominacions de la Corona, en sa altesa reial la princesa d'Astúries, per la qual cosa en els següents mesos va haver de formar-se en el protocol i les obligacions del seu nou rang, amb vista al seu futur com a reina d'Espanya.

Des del casament amb l'hereu a la Corona, Letícia ha anat incrementant a poc a poc la seva participació en actes públics, al principi acompanyant Felip tant a Espanya com a l'estranger, si bé amb el pas dels anys, i en adquirir cada vegada més experiència, ha anat desenvolupant una agenda pròpia de treball centrada sobretot en temes socials i culturals.

Successió assegurada
La línia de successió al tron es va assegurar amb l'arribada de la primera filla de Felip i Letícia. La infanta Elionor va néixer el 31 d'octubre del 2005 i, quan el seu pare sigui coronat rei, passarà a ser l'hereva de la Corona.

Anar al contingut