Sílvia Alberich i Leticia Dolera
Sílvia Alberich i Leticia Dolera

Leticia Dolera i Sílvia Alberich defensen la vaga feminista

Actualitzat

Hem parlat amb dues dones compromeses amb la lluita feminista: l'actriu, directora i escriptora Leticia Dolera i Sílvia Alberich, activista i membre de l'organitzacio Vaga Feminista. Els hem fet unes preguntes molt concretes i això és el que han contestat.

Per què cal una vaga feminista?

Leticia Dolera:

"Volem visibilitzar realment que ja n'hi ha prou, que estem cansades, que estem cansades de cobrar menys per fer la mateixa feina, que se'ns jutgi més, que en una entrevista de feina se'ns pregunti si ens volem quedar embarassades, que perdem la feina per quedar-nos embarassades, que haguem de ser nosaltres les que agafem la reducció de jornada per cuidar els infants, per cuidar la gent gran; aleshores és important parar i visibilitzar què passa quan les dones paren."

Vaga també de feina domèstica

Sílvia Alberich:

"La vaga feminista la potència que te és que va més enllà de l'àmbit productiu, el que deim simbòlicament és que aquell dia els homes es facin càrrec de totes aquestes feines tan feminitzades perquè les dones puguin fer la vaga. Això és real? també és difícil perquè no enviarem a la deriva a una persona que cada dia cuidem perquè avui la cuidi un home, però sí que volem visibilitzar-ho. Però si ens quedem amb aquest simbolisme d'un dia tampoc no aconseguirem res."

I el paper dels homes?

Leticia Dolera:

"Jo crec que els homes haurien de no dir 'jo ajudo la meva dona, jo ajudo a casa' com si la feina de casa no fos seva, i quan estan fent coses de casa estan ajudant a la responsable, que és la dona. Si no, que entenguin que cuidar la casa, cuidar els nens o cuidar la gent gran no és una feina de les dones; és una feina d'homes i dones, de la societat, de les persones."

Sílvia Alberich:

"Però sobretot el que ha de fer un home és participar en aquesta transformació social, i això vol dir que han de començar a assumir que han de feu feines de cures, que han de perdre privilegis, i que han d'arremengar-se".

Leticia Dolera:

"És clar que culturalment encara no hem fet aquest canvi, perquè que ens ho plantegem i que ho comencem a reflexionar és un pas molt important, perquè allò de què no es parla no existeix; per tant, parlar dels problemes és el primer pas per buscar les solucions."

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènere8M
Anar al contingut