L'estratègia de "trampes mediàtiques" de Vox fa saltar els debats a Madrid

Iglesias abandona el debat de la SER perquè Vox qüestiona que estigui amenaçat de mort, i altres candidats es donen de baixa del debats de La Sexta i TVE

RedaccióActualitzat

Un debat electoral de les eleccions a la Comunitat de Madrid ha acabat aquest divendres com el rosari de l'aurora a causa de l'estratègia mediàtica del partit d'extrema dreta Vox.

Durant el debat, a la cadena SER, el candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha retret a la cap de llista d'aquest partit, Rocío Monasterio, que hagi dubtat que ha rebut de debò amenaces de mort.

Monasterio ho havia dit en declaracions prèvies al debat, i en referència a les cartes que han rebut que tant ell com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez.

Iglesias ha reclamat que Monasterio es retractés, cosa que aquesta no només no ho ha fet, sinó que l'ha interromput amb invectives constants, fins que Iglesias s'ha aixecat i se n'ha anat.

Iglesias: "Això no és acceptable, si no es retracta..." "Crec que esteu cometent un error blanquejant que aquesta gent pugui estar aquí defensant coses que van en contra de la democràcia i ho sento molt, crec que cometeu un error, i efectivament nosaltres no debatrem amb ells."

Monasterio: "Si vostè és tan valent, aixequi's i vagi-se'n."

El debat s'ha acabat suspenent després que la líder de Vox s'hagi enfrontat amb la moderadora, Àngels Barceló, i l'hagi acusada d'"activista política".

Rocio Monasterio, candidata de Vox, al debat de la cadena SER
Rocio Monasterio, candidata de Vox, en el debat de la cadena SER

És un exemple més del tipus d'estratègia d'aquest partit d'ideologia franquista, que busca sistemàticament el conflicte per monopolitzar el debat públic.

És el que afirma el periodista i analista de xarxes socials Juan Soto Ivars, que ha qualificat aquesta estratègia de "trampes mediàtiques":

"L'estratègia de Vox a la Comunitat de Madrid és tota l'estona la mateixa: muntar pollastres, fer tot allò que pot produir una reacció més forta, no només en el directe, com és el cas del debat o míting de Vallecas, sinó als mitjans de comunicació i a les xarxes socials per ocupar un espai que les enquestes no li donen."

"Tenen tan poc espai que estan intentant guanyar-se'l a base de trampes mediàtiques i de minuts de protagonisme immerescut."

Minuts després que Pablo Iglesias hagi marxat del debat, tant la candidata de Més Madrid, Mónica García, com el del PSOE, Ángel Gabilondo, han anunciat també la seva intenció d'anar-se'n.

Per a l'analista Juan Soto Ivars, la decisió d'anar-se'n d'Iglésias s'ha de contextualitzar en el moment de campanya:

"S'ha de tenir en compte que abans de marxar ha parlat amb els seus assessors. Jo tendeixo a pensar que en una campanya electoral no hi ha res que no sigui un càlcul de pros i contres. I és cridaner que dos partits que estan baixos a les enquestes siguin els que organitzen aquests pollastres.

Això no treu que l'amenaça amb les bales que han rebut Iglesias, Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil no sigui una cosa que hagin de condemnar Vox i la resta sense pal·liatius."

La reacció de la resta de partits davant l'enfrontament entre Monasterio i Iglesias ha estat immediata.

El partit de la gran absent del debat de la SER, la candidata del PP i actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha publicat un tuit en què demanava a Pablo Iglesias que tanqués la porta "en sortir". Una frase idèntica a la que expressava, també a Twitter, Vox.

El PP ha esborrat el seu tuit davant la munió de crítiques rebudes:

 



Quan falten onze dies per a les eleccions a Madrid, les reaccions a l'enfrontament obert entre el candidat de Podem i la candidata de Vox poden condicionar la resta de la campanya.

Estava previst que els candidats es tornessin a veure les cares en nous debats, aquest cop televisats. Però les cadenes que els emetien, La Sexta i Televisió Espanyola, els han desconvocat davant la negativa d'alguns candidats a assistir-hi.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
VoxUnides PodemPSOECsPPPablo IglesiasIsabel Díaz AyusoComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut