L'estratègia de l'OTAN per als pròxims 10 anys descriu Rússia com "una amenaça directa"

Fa 12 anys hi apareixia com a "soci estratègic", però ara és la principal amenaça, mentre que la Xina hi entra com a país "desafiador" i el Sahel com a zona d'"inestabilitat"

RedaccióActualitzat

Els països membres de l'OTAN han aprovat aquest dimecres a la cimera de Madrid un nou Concepte Estratègic, el document amb les línies mestres que ha de guiar l'acció d'aquesta aliança militar els pròxims 10 anys.

L'anterior Concepte Estratègic es va aprovar el 2010 i llavors Rússia hi apareixia com a "soci estratègic per a l'OTAN", però al d'ara ja se la considera "la més significativa i directa amenaça".

És un document d'11 pàgines força atapeïdes que assegura que Rússia "pretén establir àmbits d'influència i control directe mitjançant la coacció, la subversió, l'agressió i l'annexió":

"La zona euroatlàntica no està en pau. La Federació Russa ha violat les normes i principis que van contribuir a un ordre de seguretat europeu estable i previsible. No es pot descartar la possibilitat d'un atac contra la sobirania i la integritat territorial dels Aliats."


L'OTAN diu que la Xina la desafia

Pel que fa a la Xina, que fa 12 anys ni tan sols se la mencionava, ara es diu que "les seves ambicions declarades i les seves polítiques coercitives desafien" els interessos i els valors de l'OTAN.

En el document s'acusa aquest país de voler "controlar sectors tecnològics i industrials clau, infraestructures crítiques i cadenes de subministrament i materials estratègics":

"La República Popular de la Xina utilitza una àmplia gamma d'eines polítiques, econòmiques i militars per augmentar la seva empremta mundial i projectar poder, tot i que es manté opac sobre la seva estratègia, intencions i formació militar."

Joe Biden i Boris Johnson conversen durant la foto de família dels membres de l'OTAN, aquest dimecres a Madrid (EFE)

El Sahel, zona de "conflicte i inestabilitat"

Una altra novetat del document és la inclusió de la regió del Sahel, la franja que travessa Àfrica per sota del desert del Sàhara, com una zona "de conflicte, fragilitat i inestabilitat", on poden proliferar "grups armats, incloses organitzacions terroristes."

Per això es considera que "afecta directament" la seguretat de l'OTAN i dels seus aliats, i se la situa al mateix nivell que l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica.

Abans de l'aprovació i difusió d'aquest document, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que el seu país enviarà més tropes a Europa i establirà un quarter general permanent a Polònia, entre altres mesures.

Tot plegat, moviments esperables després que la invasió russa a Ucraïna ja hagi entrat en el cinquè mes, i que Finlàndia i Suècia hagin arribat a un pacte amb Turquia perquè aquest país deixi d'oposar-se a la seva entrada a l'OTAN.

Les parelles dels líders polítics reunits en la cimera de l'OTAN, aquest dimecres davant del "Guernica", a Madrid (EFE)

 

ARXIVAT A:
XinaRússiaOTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut