L'associació alerta que notarem una presència més gran de rates i altres rosegadors (Pexels)

L'estiu que ens espera: més mosquits, rates atrevides i altres plagues que van en augment

Les pluges i les temperatures elevades anticipen un estiu ple de mosquits, segons l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya

Redacció / EFEActualitzat

Les pluges de la primavera i les elevades temperatures anticipen una presència massiva de mosquits aquest estiu a Catalunya. Almenys així ho preveu l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya.

En una roda de premsa, el president de l'associació, Quim Sendra, ha explicat que, a més dels mosquits --especialment del mosquit tigre--, també s'esperen plagues de xinxes, rates i altres rosegadors:

"Les plagues tenen tres objectius: trobar un espai on reproduir-se, acumular recursos --aliments-- i no tenir depredadors a prop, i cada vegada tenim menys eines per controlar-les, i les altres dues facetes s'incrementen."

Segons l'associació, les plagues suposen una inversió de 500 milions d'euros anuals a Catalunya. La plaga més destacada de l'estiu, diuen, serà la del mosquit tigre. Amb les pluges de la primavera i la prolongació de les altes temperatures provocada pel canvi climàtic ja és al país durant bona part de l'any, ha explicat l'expert.

La crisi ambiental ha provocat que aquesta espècie de mosquit --que transmet malalties com el dengue, el Zika i el chikungunya-- hagi adaptat els seus hàbits, que ja no són només nocturns, sinó també diürns.

"Des de només uns mesos, a més, hem detectat dos tipus de mosquit que encara no havíem vist a Catalunya, en concret l'"Aedes aegypti", que prové d'Àfrica, i l'"Aedes japonicus", de l'Orient", ha explicat.


Les rates, més atrevides

Aquest estiu també notarem una presència més gran de rates, que arran del confinament han canviat els seus hàbits i s'atreveixen cada vegada més a conviure amb els humans, i això, sumat a la normativa europea per restringir els productes per controlar-les, els rodenticides, fa augmentar la població d'aquests rosegadors.

En aquest sentit, el gremi veu bé que aquests productes es restringeixin a la ciutadania, però demanen que s'autoritzin per al sector professional. El president de l'ADEPAP també defensa l'ús de paranys engomats, perquè "sense usar aquesta mena de productes, haurem de debatre com aprendre a viure amb les rates", ha considerat.

La xinxa, les mosques i la vespa asiàtica

Finalment, Quim Sendra ha destacat la plaga de xinxes que es preveu aquest estiu coincidint amb l'arribada massiva de turistes --es transmeten a través dels equipatges--, i ha assenyalat que, encara que no transmetin malalties greus, provoquen picades molt molestes per a les persones.

Altres plagues comunes a Catalunya són la mosca de la fruita, que tampoc transmet malalties greus; la mosca negra, que afecta en zones properes a rius com l'Ebre i el Ter; i la vespa asiàtica, un depredador que ataca a l'abella de la mel.

"Les plagues suposen tres mals: l'econòmic --sobretot en el sector agrícola--, el sanitari --la transmissió de malalties-- i les molèsties, és a dir, que encara que no transmetin malalties greus suposen afeccions físiques i psicològiques", ha conclòs l'especialista.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAgricultura
Anar al contingut