germans trias i pujol situació coronavirus
Una representació del virus SARS-CoV-2, que causa la Covid-19
Milà

L'estiu del 2019 la Covid ja circulava per Itàlia, 6 mesos abans del primer cas oficial

En troben anticossos en l'anàlisi de les mostres de sang de 111 voluntaris d'un estudi per al càncer de pulmó del setembre de l'any passat

Actualitzat

A Itàlia, el virus del SARS-CoV-2 ja circulava l'estiu del 2019, gairebé mig any abans que el mes de febrer del 2020 es detectés el primer cas a Codogno, a la Llombardia.

Un estudi de l'Institut de Tumors de Milà i la Universitat de Siena, publicat aquest novembre a la revista Tumori Journal, ha determinat que alguns dels voluntaris que van participar en una investigació sobre el càncer de pulmó ja tenien anticossos del nou coronavirus. Aquests pacients asimptomàtics provenien de 13 regions, la meitat de la Llombardia, seguida del Piemont, el Laci, l'Emília-Romanya, la Toscana i el Vèneto.

L'estudi, dirigit pel director de l'Institut Nacional del Tumor de Milà, Giovanni Apolone, considera els resultats "totalment inesperats".

"Aquest estudi mostra una inesperada circulació molt primerenca del SARS-CoV-2 entre individus asimptomàtics a Itàlia uns quants mesos abans d'identificar el primer pacient i aclareix l'aparició i la propagació de la pandèmia de la malaltia de la Covid-19. Trobar anticossos SARS-CoV-2 en persones asimptomàtiques abans del brot de Covid-19 a Itàlia pot remodelar la història de la pandèmia."

L'estudi ha investigat la presència d'anticossos específics de SARS-CoV-2 en les mostres de sang de 959 individus asimptomàtics inscrits en un assaig de cribratge del càncer de pulmó recollides entre el setembre del 2019 i març del 2020.

L'Institut Nacional del Càncer va decidir, juntament amb les universitats de Milà i Siena, fer la la prova serològica de totes les mostres de sang emmagatzemades d'aquest estudi.

Casos que es remunten a l'estiu del 2019

De les 959 mostres, 111 (11,6%) van resultar positives, de les quals 23 es remunten al setembre (el 14%), 27 a l'octubre, 26 al novembre, 11 al desembre, 30 al gener i 21 al febrer. I el nombre més alt es va detectar en individus de la Llombardia.

La investigació també assenyala que els metges italians van notar alguns símptomes respiratoris greus entre la gent gran i les poblacions vulnerables al novembre del 2019, però els havien classificat com a formes agressives de grip estacional fins que la Xina va alertar el món de la Covid-19.

L'estudi assegura que encara no hi ha dades sòlides sobre l'origen real de la infecció i de la seva propagació en el període prepandèmic a tot el món.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Itàlia
Anar al contingut