Agents de la Guàrdia Civil armats esperen els migrants que aconsegueixen arribar a la costa de Ceuta el 2014 (Arxiu)
Agents de la Guàrdia Civil armats esperen els migrants que aconsegueixen arribar a la costa de Ceuta el 2014 (Arxiu)
Ceuta

L'Estat vol l'arxivament del cas d'El Tarajal perquè els migrants no van morir a Espanya

L'advocada de l'Estat que defensa els guàrdies civils processats per l'ofegament de quinze migrants diu que el cas no està sota jurisdicció espanyola perquè no hi va haver cap mort "al costat espanyol del mar"

RedaccióActualitzat

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contra el processament de setze agents de la Guàrdia Civil per la seva actuació a la platja d'El Tarajal el 6 de febrer del 2014. Aquell dia 15 immigrants van morir ofegats quan intentaven entrar en territori espanyol rodejant l'espigó fronterer​ pel mar i 23 més van ser expulsats al Marroc a través de les anomenades "devolucions en calent".

El delegat del govern espanyol va reconèixer en aquell moment que els agents de la Guàrdia Civil havien fet servir material antidisturbis per contenir la "munió" de subsaharians, encara que va assegurar que mai van disparar contra les persones. Francisco Antonio González va detallar l'ús de pilotes de goma i de munició de fogueig per "espantar amb el soroll" els migrants que volien arribar a la costa de Ceuta.

Segons argumenta l'advocada de l'Estat Zaida Isabel Fernández, que porta la defensa de deu dels setze agents imputats, "no es va produir cap mort al costat espanyol del mar" i, per tant, la causa no està sota la jurisdicció espanyola.

Fa cinc anys. Agents de la Guàrdia Civil esperant els migrants que arriben nedant a la costa

A més addueix que cap actuació de la força espanyola es va desplegar al costat marroquí del mar i que els "nedadors" que van aconseguir arribar fins a la costa espanyola van ser auxiliats pels agents. Per tant, no veu cap motiu per mantenir l'acusació contra els guàrdies civils i demana a l'Audiència Provincial el sobreseïment dels delictes d'homicidi imprudent i denegació d'auxili i l'arxivament del cas.

La causa per la mort dels quinze immigrants ofegats al Tarajal el febrer del 2014 ha estat arxivada ja en dues ocasions.

ARXIVAT A:
JudicialMigracionsGuàrdia Civil
Anar al contingut