Salt

L'Estat vol expulsar un referent del col·lectiu musulmà per considerar-lo una amenaça

Pendent d'expulsió el salafista Mohamed Attaouil, vicepresident de Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i referent a Salt

Anna Teixidor Actualitzat
TEMA:
Jihadisme

La Direcció General de Policia ha emès una proposta d'expulsió d'un dels referents del col·lectiu musulmà a Catalunya, però també una figura controvertida: Mohamed Attaouil, president del Centre Cultural Islàmic Imam Malik, de Salt, i un dels impulsors de la construcció de la mesquita d'aquesta població.

Mohamed Attaouil és, actualment, el vicepresident de la Ucidcat, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, que aplega el nombre més gran d'oratoris, i un dels homes forts del salafisme a Catalunya. Tot i que té molts seguidors entre la seva comunitat, també hi ha detractors de la gestió econòmica que ha fet de la mesquita.

Segons ha pogut saber TV3, el govern espanyol l'acusa de terrorisme. La seva expulsió es faria per evitar possibles atemptats. La proposta policial assegura que la conducta de Mohamed suposa "una amenaça real i actual per a la seguretat nacional".

 

Se l'acusa d'haver-se relacionat amb persones que ara estan detingudes per activitats vinculades amb el terrorisme. I també d'haver defensat, en cercles privats, postulats pròxims a la defensa de la jihad bèl·lica. Unes acusacions que ell nega.

Segons la policia, si tira endavant, es tractaria d'una expulsió administrativa. Com que no és penal, no ha de comparèixer davant d'un jutge.

Referent del col·lectiu musulmà a Catalunya

Fa vint-i-quatre anys que Attaouil es va establir a Espanya amb la seva família. Els seus sis fills han nascut entre Palma i Salt, i des de fa deu anys és president del Centre Cultural Islàmic Imam Malik, de Salt, i un dels principals impulsors de la construcció de la mesquita. Ell mateix es declara salafista i és un dels referents de la comunitat musulmana a Catalunya.

En el passat, tant l'"ABC" com Telemadrid el van haver d'indemnitzar per haver-lo vinculat al terrorisme. Ara insisteix que no ha incorregut mai en apologia ni ha intervingut en cap activitat d'aquest tipus.

"Fa anys que em diuen que soc terrorista, radical. Ara fins i tot la policia diu que he comès dos delictes de terrorisme. És una barbaritat. Si ho he fet, he de passar per un jutge i una presó, no ser expulsat."

Segons el seu advocat, Iván Jiménez, és un abús de poder.

"No parlem d'una sentència judicial, parlem d'un intent d'expulsar algú sense la intervenció d'un jutge. Per què no el portes immediatament a l'Audiència Nacional? I, si consideres que pot continuar fent actes terroristes, com és que només l'investigues i el poses en presó preventiva, si tan perillós és?"

La major part de les entitats musulmanes que formen part de la federació de Girona fan costat a Attaouil davant d'una mesura administrativa que, segons la policia, la legislació permet quan es considera que el comportament d'una persona pot ser un risc per a la convivència social.

La proposta policial encara està pendent de firmar i la decisió final és de la Secretaria de Seguretat del Ministeri de l'Interior.

Si finalment s'executa l'expulsió de Mohamed Attaouil, es tractarà d'una mesura que només s'utilitza en casos excepcionals, si bé a principis d'aquest any ja es va expulsar un imam de nacionalitat egípcia de La Rioja perquè, s'assegurava, era una amenaça per a la seguretat nacional.

ARXIVAT A:
Jihadisme

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut