Felip Puig conversa amb la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere a l'hemicicle del Parlament. (Foto: ACN)
Felip Puig conversa amb la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere a l'hemicicle del Parlament. (Foto: ACN)
Barcelona

L'Estat s'oblida de registrar 1.500 milions en les inversions estrangeres a Catalunya

Ho diu el conseller Felip Puig, que assegura que el 2014 les inversions foranes van créixer un 35% i no es van reduir un 45%, com afirmen les dades del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Les inversions estrangeres a Catalunya van créixer l'any passat un 35% fins al tercer trimestre, segons càlculs de la Generalitat, una xifra que contrasta amb la davallada del 45% que defensa el Ministeri d'Economia. Segons el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, el govern espanyol no va computar una inversió de 1.560 milions d'una empresa farmacèutica. En concret, la compra per part de la multinacional britànica AstraZeneca d'una part del negoci de Laboratoris Almirall.

Puig qualifica de greu aquest desajust, que atribueix a interessos polítics: "Hi ha hagut una distorsió greu de l'assignació territorial de les inversions. Podríem interpretar-ho com un error tècnic si no fos per la rapidesa amb què la informació va arribar a determinats fòrums que combaten sistemàticament la transició nacional catalana. En qualsevol dels casos, la notícia és que la inversió estrangera a Catalunya només baixa a l'estadística oficial del ministeri i no al territori ni a la realitat." El conseller també recorda que més d'un 40% de les empreses estrangeres de l'Estat estan ubicades a Catalunya.

La Generalitat tanca el 2014 amb un dèficit del 2,2% del PIB

D'altra banda, la Generalitat va gastar l'any passat 4.400 milions d'euros més dels que va ingressar. Això representa un dèficit del 2,2% del PIB, el doble del permès pel govern espanyol. Són dades provisionals del pla econòmic i financer enviat al Ministeri d'Economia. Aquesta xifra també trenca la tendència a la baixa de la reducció del dèficit dels últims anys, quan es va passar del 4,5% del 2010 a l'1,95% del 2013. La previsió per a aquest 2015 és d'un dèficit del 0,7%.

Anar al contingut