La consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, el director de la Fundació Arrels, Salvador Busquets, i la presidenta de la ta…
La consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, el director de la Fundació Arrels, Salvador Busquets, i la presidenta de la taula d'entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras. (Foto: ACN)
Barcelona

L'Estat recapta 65 milions d'euros per a fins socials a Catalunya i en torna només 28

A través de l'IRPF que es destina a "altres fins d'interès social", l'Estat va recaptar a Catalunya l'any passat 65 milions d'euros, dels quals les ONG no en van rebre, ni la meitat, 27,7 milions. La Conselleria d'Acció Social i Ciutadana reclama que s'augmenti el percentatge de diners que es retornen a Catalunya i la taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya reclamen 39 milions per fer front a la crisi econòmica.

Actualitzat
Davant la desproporció entre el que l'Estat recapta a Catalunya per a fins socials a través de l'IRPF i el que retorna, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha assegurat que la batalla "no està perduda" perquè arribi a Catalunya un percentatge superior.

A la reclamació, s'hi ha sumat la presidenta de la taula d'entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, que ha reclamant 12 milions d'euros addicionals, recaptats a través de l'IRPF per a fins socials. Guiteras ha informat que l'any passat les ONG catalanes van rebre 27,7 milions d'euros de l'IRPF i que en falten 39 per fer front a les necessitats dels col·lectius més vulnerables.

El 57% dels contribuents catalans marquen la casella "d'altres fins d'interès socials" en la seva declaració de la renda, cosa que suposa destinar-hi el 0,7% de l'IRPF. A través d'aquesta fórmula, l'any 2009 l'Estat va recaptar 264 milions d'euros, dels quals 65 provenien de Catalunya, on només se'n van retornar 27,7, xifra que no satisfà la taula d'entitats del Tercer Sector Social ni el govern.

Àngels Guiteras considera que "arriba molt menys del que ens toca i del que necessitem" i ha exigit criteris transparents que tinguin en compte la població resident a Catalunya per fer el repartiment entre autonomies.

"Ara més que mai"

La Conselleria d'Acció Social i Ciutadana fa una crida perquè els ciutadans destinin el 0,7% de l'IRPF a les entitats socials, marcant la casella de fins socials, que no suposa cap despesa per al contribuent. La iniciativa s'emmarca en la campanya "Ara més que mai", amb referència als efectes de la crisi en les famílies més desfavorides.

Els ciutadans poden assignar el 0,7% de l'IRPF només a les ONG, la mateixa proporció només a l'Església catòlica, o bé triar totes dues opcions. El 45% dels catalans opta ja per la casella dels fins socials, mentre que el 13% ho fa per l'Església i el 12% ho comparteix.

Capdevila recorda que si no es marca cap casella, els diners van a parar als pressupostos generals de l'Estat. Amb el que es va recaptar l'any passat per a fins socials es van poder finançar 591 projectes de 482 entitats socials a Catalunya, pel valor de 27,7 milions d'euros. Els diners es van destinar a programes per a discapacitats, gent gran, infància i família, immigrants, joves, drogodependents, presos, gitanos i persones amb el VIH, així com a accions de voluntariat i d'inclusió social.


Anar al contingut