El ministre de Cultura aplica el 155 en relació amb les obres de Sixena que hi ha a Lleida (Reuters)
El ministre de Cultura aplica el 155 en relació amb les obres de Sixena que hi ha a Lleida (Reuters)

L'Estat impedeix a la Generalitat recórrer el trasllat de les obres de Sixena

El Consorci del Museu de Lleida ha presentat aquest dijous un escrit d'al·legacions al jutjat 1 d'Osca per defensar els interessos catalans del cas Sixena, després que l'Estat, en aplicació de l'article 155, donés l'odre a la Generalitat de no presentar recurs

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Cultura, com a responsable de la Conselleria en aplicació del 155, no presentarà recurs a l'última petició del jutge d'Osca per traslladar a l'Aragó les obres d'art de Sixena que són a Lleida. Des del Departament de Cultura, però, no hi estan d'acord. És la primera vegada que des de Catalunya no es presenta recurs en aquest litigi.

El jutge d'Osca va reclamar la setmana passada al ministre de Cultura -en substitució del conseller cessat segons el govern espanyol- que fes complir la sentència que ordena entregar a l'Aragó les 44 peces de Sixena que són al Museu de Lleida. La petició es podia recórrer però -en el marc de la intervenció de l'Estat sobre Catalunya arran del 155- el Ministeri ha comunicat al Departament de Cultura que no ho farà.

 

 

Des de la Conselleria manifesten la seva disconformitat amb aquesta decisió perquè creuen que la seva obligació és vetllar per la defensa del patrimoni català. El que sí que ha fet la Generalitat és enviar una sol·licitud a l'Audiència d'Osca on reclama que es resolgui, de forma urgent, el recurs d'apel·lació que va presentar a la sentència ja fa més de dos anys. Argumenta que traslladar les peces a l'Aragó sense que la sentència sigui ferma -com reclama el jutge- podria provocar un dany irreversible i una tensió social innecessària.

El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, encara no ha contestat formalment a la petició del jutge per entregar les obres

Tot i que la resolució judicial data del 15 de novembre, el ministre Íñigo Méndez de Vigo afirma que encara no ha arribat al registre del ministeri aquest document. Per això, afirma que no pot prendre cap decisió respecte a això.

Méndez de Vigo havia assegurat que estudiaria el cas amb "deteniment i diligència" però justifica no pot actuar perquè no coneix el contingut de la resolució judicial, en la qual també hi ha documentació annexa:

"Estic esperant el document i actuaré amb diligència i deteniment però necessito la documentació per fer-ho, si no seria frívol".

Per això, assegura que no es pronunciarà sobre si trasllada les 44 obres d'art del Museu de Lleida fins que rebi tota la informació.

El ministre de Cultura ha reconegut que ha donat l'ordre a la Generalitat, que sí reb la resolució judicial, no recorri la decisió del jutjat d'Osca perquè "ja hi ha hagut molts recursos" en aquest litigi.

Des del Museu de Lleida es parla de "botí de guerra"

L'historiador de l'art i conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, ha afirmat a través de Twitter que el govern espanyol utilitza l'aplicació de l'article 155 per endur-se el que qualifica de "botí de guerra".

 

 

 

Per la situació que s'ha creat, el Consorci del Museu de Lleida ha presentat aquest dijous un escrit d'al·legacions al jutjat 1 d'Osca per defensar els interessos catalans en el cas Sixena, després que l'Estat, en aplicació de l'article 155, donés l'odre a la Generalitat de no presentar recurs.

La intenció del Consorci, amb aquest escrit, és tirar enrere el requeriment del jutjat al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, perquè doni compliment a les resolucions judicials provisionals i lliuri a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi que segueixen al Museu de Lleida.

Tot i això, cal recordar que el jutjat 1 d'Osca va rebutjar que el Consorci pregués part en aquest plet i, per tant, podria ser que es rebutgessin aquestes al·legacions.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, no descarta aquesta possibilitat però insisteix que el Consorci sempre ha presentat al·legacions i que l'Audiència d'Osca sí que els reconeix com a part.

ARXIVAT A:
Article 155
Anar al contingut