El rei emèrit Joan Carles i el rei Felip el dia de l'abdicació del primer, el 18 de juny del 2014 (Reuters/Juan Medina)
El rei emèrit, Joan Carles I, i el rei Felip el dia de l'abdicació del primer, el 18 de juny del 2014 (Reuters/Juan Medina)

L'Estat hauria pagat la casa de Corinna Larsen i diverses despeses de Joan Carles I

Ho ha avançat eldiario.es dies després que transcendís que els assistents de Joan Carles I també cobren del fons de Patrimoni Nacional

RedaccióActualitzat

Patrimoni Nacional s'ha fet càrrec de les despeses d'allotjament de l'amant del rei emèrit Corinna Larsen i de 600.000 euros en indemnitzacions per l'acomiadament improcedent dels treballadors del iot Fortuna del monarca, entre d'altres. Aquesta informació, que avança eldiario.es aquest dilluns, arriba dies després que la mateixa capçalera digital obligués La Moncloa a reconèixer que paga els assistents de Joan Carles I als Emirats Àrabs Units.

Aquest organisme públic, responsable del manteniment de béns de titularitat estatal i que penja de l'àrea de Presidència, ha sufragat despeses del rei tals com les esmentades o les assegurances de cotxes de luxe que l'emèrit havia rebut de mandataris del Golf, amb qui el monarca manté una relació privilegiada des de fa dècades.

L'any 2017, el PSOE, aleshores a l'oposició i ara al poder, va exigir al govern de Mariano Rajoy que Patrimoni Nacional deixés de pagar el personal de la Casa del Rei quan es va presentar l'informe del Tribunal de Comptes sobre l'organisme, que aleshores ja qüestionava que un ens públic assumís despeses que haurien de correspondre a La Zarzuela.

Un cop al poder, però, membres del govern com el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, han mantingut una posició ambigua respecte a aquesta situació, al·legant que cal que algú s'ha de fer càrrec de la "protecció" de la reialesa espanyola. 

Aquestes despeses se sumen als 8,4 milions d'euros que es destinen via Pressupostos Generals de l'Estat al manteniment de la monarquia. D'aquests, 3,8 milions corresponen a despeses de personal, amb una xifra de 122 treballadors el 2015. Però segons es desprèn de les indagacions d'eldiario.es, part d'aquesta despesa se sufraga mitjançant altres fonts, com Patrimoni Nacional.

A mitjans de gener transcendia que després de l'abdicació Joan Carles I i Sofia de Grècia han mantingut aquest personal, mentre els processos judicials oberts estrenyen el cercle contra el rei emèrit per l'ús de targetes opaques o per la seva fortuna oculta en paradisos fiscals.

ARXIVAT A:
Monarquia
Anar al contingut