L'Estat haurà de tornar als bancs 1.350 milions pel tancament de Castor

Es tracta del crèdit que va demanar per indemnitzar la impulsora del projecte, la constructora ACS de Florentino Pérez

Francesc SerraActualitzat

L'Estat haurà de tornar als bancs Santander, CaixaBank i Bankia els 1.350 milions d'euros que van avançar per finançar el tancament de la plataforma Castor. Són diners que l'any 2014 van servir per indemnitzar els impulsors del projecte Castor, encapçalats per la constructora ACS de Florentino Pérez.

El deute que l'Estat va assumir per compensar ACS i la resta de promotors de Castor l'havien de pagar els consumidors a través del rebut del gas, però el Tribunal Constitucional va invalidar aquest mecanisme el desembre del 2017.

Davant d'això, i amb la cobertura de la sentència, l'Estat va aturar els pagaments, i els bancs van quedar-se sense cobrar el préstec.

L'abril del 2018, els tres bancs va reclamar els diners al govern espanyol, però sense èxit. I van acabar acudint al Tribunal Suprem, que ara els ha donat la raó. En la seva sentència, el Suprem diu que "en el moment de declarar-se la inconstitucionalitat, els legítims titulars del dret de cobrament eren els tres bancs, i, per tant, han de considerar-se perjudicats".


La pilota del Castor

L'any 2014, el govern espanyol va calcular en 1.350 milions d'euros el cost de tancar el Castor. Era la compensació per a les empreses promotores, com ACS, però també per a inversors i avalistes com el Banc Europeu d'Inversions.

La factura la va pagar l'Estat, a través de l'empresa Enagas, que va haver de demanar un crèdit. Per finançar-ho, van acudir a la banca: Santander, Caixabank i Bankia. Les tres entitats li van avançar els diners amb un préstec a 30 anys i un interès força atractiu, del 4,3%.

L'Estat assumia el retorn del préstec, i, per pagar-ho, aniria a buscar els diners de la factura del gas, la que paguen els consumidors; uns 80 milions d'euros l'any.

Sistema invalidat

Però el Constitucional va anul·lar aquest sistema de pagament a través de la factura del gas, sense entrar a discutir la indemnització pagada als promotors de la plataforma Castor, que ja han cobrat.

Amb els pagaments interromputs a partir de gener del 2018, la banca va quedar-se amb la pilota de deute, i el govern espanyol no va voler rescabalar els diners.

En el cas del Santander eren 700 milions d'euros; en el Caixabank, 450 milions, i en el de Bankia, 200 milions.

 

ARXIVAT A:
CastorBanca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut