Vista exterior del Pazo de Meirás
Vista exterior del Pazo de Meirás (EFE/Cabalar)

L'Estat haurà de compensar la família Franco pel manteniment del Pazo de Meirás

La justícia confirma que és propietat de l'Estat, però obliga a indemnitzar els hereus del dictador per les despeses que han fet a l'immoble

Actualitzat

L'Audiència de la Corunya ha confirmat que el Pazo de Meirás és propietat de l'Estat, però haurà de pagar als hereus de Francisco Franco pel manteniment que hi han fet.

La família Franco va entregar les claus de l'edifici fa dos mesos. Ho va fer obligada per una sentència judicial del mes de setembre i hi va presentar recurs. La justícia l'ha desestimat i els condemna a desallotjar el recinte, però també obliga a indemnitzar-los per les despeses que han dedicat al manteniment des de l'any 1975.

Els jutges entenen que és "obvi" que si l'edifici hagués estat abandonat durant 45 anys "el seu estat actual seria ruïnós". La quantitat que haurà d'abonar-los l'Estat per aquestes despeses es definirà en la fase d'execució de la sentència.

El tribunal considera acreditat que es van fer nombroses obres de rehabilitació i manteniment, i diverses reparacions per l'incendi que hi va haver al Pazo l'any 1978. La quantitat que haurà de pagar l'Estat es definirà en la fase d'execució de la sentència, que ara es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

 

Sense "mala fe"

Els jutges descarten "mala fe" en la possessió per part dels demandats, perquè considera que mai van ser requerits per l'Administració perquè li lliuressin el Pazo i "porten més de quatre dècades utilitzant-lo de forma pública, pacífica, ininterrompuda i en concepte d'amos".

El tribunal de la Corunya considera que no hi ha proves que els Franco fossin conscients que el títol de propietat del dictador no era vàlid.

"Per molt que es donés per certa la mala fe possessòria d'en Francisco Franco, no necessàriament es transmet als seus hereus", afirma la sentència, que admet que la donació del Pazo de Meirás a Franco del 1938 no era un títol hàbil per reconèixer la transmissió de la propietat.

Els nets de Franco no s'han pogut endur de la casa ni mobles ni obres d'art. La Guàrdia Civil va vigilar l'immoble, després que el BNG denunciés que diversos camions estaven buidant la finca de tapissos, llibres i quadres.

La Xunta de Galícia reclama la gestió del Pazo de Meirás per convertir-lo en un espai per reivindicar la figura de Pardo Bazán.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoFranquismeMemòria històrica
Anar al contingut